Meldingsbereidheid van getuigen kan een verschil maken

Met de nudgingcampagne die sinds vorige week loopt, probeert Lokale Politie Leuven, samen met een aantal partners, toevallige getuigen van een mogelijke fietsdiefstal aan te sporen om snel te bellen. Want dat telefoontje kan het verschil maken, zo tonen twee feiten van fietsdiefstal van de voorbije weken aan.

Fietsenstalling

Beide fietsdiefstallen vonden plaats in de fietsenstalling aan het station.

Het eerste feit, voor de start van de campagne, betrof de diefstal van een dure bakfiets. Op camerabeelden van de bewakingscamera’s die na de diefstal door de politie werden bekeken, is te zien hoe een man rond middernacht met een kleine schijf het slot van de bakfiets doorslijpt. De gensters zijn duidelijk zichtbaar. Minstens 4 personen zijn getuige van de diefstal maar wandelen door zonder te reageren of de politie te bellen. De verdachte rijdt vervolgens gewoon naar buiten met de bakfiets. De politie kon hem later aan de hand van de beelden wel identificeren en oppakken, maar de 4.500 euro dure fiets was verdwenen. Een telefoontje had het verschil kunnen maken.

Dat bewijst het tweede feit, dat zich voordeed op de dag van de start van de nudgingcampagne. Een getuige die omstreeks 22 uur een man zag rondhangen en prullen aan een geparkeerde fiets, belde het contactnummer van de spoorwegen op het nudgingspandoek. Onmiddellijk werd een politiepatrouille gealarmeerd die effectief een fietsendief op heterdaad kon betrappen nog vooraleer hij er met de fiets vandoor kon gaan. Beide fietsendieven zullen zich later voor het gerecht mogen verantwoorden. Maar in het tweede geval kon ook de fietseigenaar opnieuw in bezit worden gesteld van zijn eigendom. Een telefoontje kan het verschil maken!

Hier vind je meer informatie over de nudgingcampagne.

Banner nudging