Laat je enkel op vakantie verrassen !

Vertrek je binnenkort op vakantie? Denk er aan om je woning veilig achter te laten. Enkele goede gewoonten maken al een groot verschil!

Laat je enkel verrassen op vakantie
  • Wek de indruk dat je thuis bent. Zorg dat er ’s avonds licht brandt in de woning. Laat één of meerdere lampen oplichten van zodra het buiten begint te schemeren. Dit kan zowel op de gelijkvloers als op de eerste verdieping. Gebruik tijdschakelaars of slimme lampen.
  •  Sluit aan de meeste risicovolle zijde van je woning (meestal achteraan) de gordijnen of rolluiken. Zo verminder je de inkijk naar binnen.
  • Laat geen waardevolle voorwerpen in het zicht liggen. Bewaar  diefstalgevoelige voorwerpen zoals laptops, tablets, juwelen, geld, … op een veilige plaats (een zolder, kelder of garage).  De slaapkamers en badkamer zijn plaatsen die een inbreker bij voorkeur doorzoekt.
  • Doe  je tuinhuis op slot en leg inbrekersmateriaal zoals een schroevendraaier, tang, koevoet, .. in een slotvaste kast of in de garage.  Inbrekers klimmen regelmatig op naar het eerste verdiep. Laat geen ladder los in de tuin of het tuinhuis liggen. Maak de ladder vast aan een vast deel van het tuinhuis met een (fiets)slot of bewaar hem in de garage.
  • Sluit voor vertrek alle ramen en deuren. Bewaar huis- en voertuigsleutels op een veilige plaats.
  • Verwittig je buren. Vraag hen om een oogje in het zeil te houden.
  • Vraag gratis afwezigheidstoezicht bij de politie.  De politie doet tijdens je afwezigheid regelmatig controle rond je woning. Je kan het toezicht aanvragen via www.politieherko.be, via www.policeonweb.be of tijdens de openingsuren bij onze onthaaldienst.

Wil je graag een beveiligingsadvies op maat van jouw woning? Vraag raad aan onze (vrijwillige) diefstalpreventieadviseurs via e-mail pz.herko.diefstalpreventie@police.belgium.eu of bel naar 016/85.34.00.