Wees alert voor oplichters die zich voordoen als politie- of bankmedewerker!
Op 1 april 2025 werd een bewoner van Herent het slachtoffer van oplichting. De dame werd telefonisch gecontacteerd door een vrouw die zich voordeed als politiemedewerker. Onder het valse voorwendsel van recente inbraken in de buurt, werd het slachtoffer verzocht om waardevolle spullen zoals contant geld en juwelen klaar te leggen. De zogenaamde politie zou deze komen ophalen om ze veilig weg te bergen.

Kort nadien meldde een onbekende man zich aan de woning. Deze persoon nam de betaalkaart en de bijhorende kaartlezer van de bewoonster mee. Achteraf bleek dat de oplichters geld van haar rekening haalden.
Oplichters hanteren vaker deze methode waarbij ze potentiële slachtoffers eerst telefonisch contacteren en vervolgens aan huis verschijnen. Ze doen zich hierbij voor als medewerkers van de politie of een bank.
Weet echter dat echt politie- en bankmedewerkers nooit aan huis komen om documenten of voorwerpen op te halen om te bewaren of te vernietigen. Zij vragen ook nooit naar persoonlijke codes.
De slachtoffers zijn vaak, maar niet uitsluitend, oudere personen die minder bekend zijn met deze oplichtingstrucs. Het is een goed idee om deze oplichtingsvorm te bespreken met je (groot)ouders en ze hiervoor te waarschuwen. Je kan de volgende tips meegeven:
- Geef nooit persoonlijke informatie door via de telefoon of aan een onbekende die aan huis komt.
- Krijg je een verdacht telefoontje? Beëindig het gesprek meteen.
- Bel meteen naar de politie via het nummer 101 wanneer een onbekend persoon zich aanbiedt aan de woning om documenten, voorwerpen of persoonlijke codes op te halen.
- Laat een onbekend niet binnen.
- Twijfel je of het om een echte politie- of bankmedewerker gaat? Beëindig het gesprek en neem zelf contact op met je bank of de politie om de situatie te bevragen. Via deze link vind je meer informatie over het herkennen van echte politiemedewerkers.
Ben je toch geld kwijtgeraakt?
- Bel meteen naar Card Stop via 078 170 170 om je betaalkaart(en) te laten blokkeren.
- Neem contact op met je bank via de 24/7 fraudelijn om te rekening(en) te laten blokkeren.
- Doe zo snel als mogelijk aangifte bij de politie.