25ste editie Verkeersveilige Dag

Op vrijdag 26 februari 2021 vindt voor de 25ste keer de Verkeersveilige Dag in Oost-Vlaanderen plaats. Op meer dan 130 plaatsen in de provincie voeren de 27 lokale politiezones, de federale weg-, spoorweg- en scheepvaartpolitie op vraag van de gouverneur en de procureur-generaal snelheidscontroles uit. Met de Verkeersveilige Dag willen we zo de zware kettingbotsing van 27 februari 1996 op de E17 ter hoogte van Nazareth herdenken en bestuurders sensibiliseren. Bij de kettingbotsing waren meer dan 200 wagens betrokken en vielen er 10 doden en 56 gewonden.

Verkeersveilige dag 2021

Focus op snelheid

De Verkeersveilige Dag is een herinnering aan dit zware ongeval en een dag waarop de snelheidsmaatregelen extra in de kijker worden gezet. En dat is nodig. In 2020 werden er maar liefst 558.038 snelheidsovertredingen vastgesteld in onze provincie. Te snel rijden veroorzaakt nog altijd 30% van alle ongevallen met dodelijke afloop. Naar schatting eiste overdreven of onaangepaste snelheid in Oost-Vlaanderen de voorbije drie jaar gemiddeld zo'n 19 levens per jaar.

Aan de Verkeersveilige Dag nemen bijna 300 politiemensen deel. Ook andere controles zijn mogelijk, zoals boorddocumenten, dragen van de gordel en gebruik van de gsm achter het stuur.

Een beetje te snel is ook te snel!

Uit een gedragsbevraging van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) blijkt dat 9 op de 10 autobestuurders overtuigd is van het belang van de snelheidslimieten, maar 4 op de 10 toch aangeeft er zich niet altijd aan te houden. Eén van de redenen: de vooropgestelde limiet wordt niet aanvaardt. Lees: het mag een beetje sneller.

Maar de snelheidslimieten zijn er natuurlijk niet zomaar. Het zijn eerst en vooral veiligheidslimieten, die jezelf en de andere weggebruikers beschermen. Bijvoorbeeld wanneer je onverwachts moet stoppen. Hoe sneller je rijdt, hoe groter je stopafstand en hoe harder de klap als je botst. Daarom is een beetje te snel, ook echt te snel.