Donkere Dagen Campagne van start

In onze actieweek '1weekniet' startte de politie van Schelde-Leie naar jaarlijkse gewoonte met haar Donkere Dagen Campagne. Tot eind februari zijn we nog meer in het straatbeeld zichtbaar en trachten we inbrekers te ontmoedigen en - in het beste geval - te onderscheppen. Want, de 'donkere maanden' blijven traditioneel de populairste voor inbrekers. Maar ook jij kan hierbij helpen!

donkere dagen

Extra controleacties

Concreet zetten we dagelijks een controlepost op, op verschillende momenten én locaties. Hierbij gaat onze bijzondere aandacht uit naar verdachte voertuigen en inzittenden. Wanneer nodig, worden ze door onze politiemensen grondig gecontroleerd. Deze extra controleacties zijn een aanvulling op onze gebruikelijke controleacties en onze deelname aan de anti-inbrakenacties binnen het arrondissement.

Waarom tijdens de wintermaanden?

Elk jaar zien we van november tot februari een piek in de inbrakencijfers. Deze vier maanden nemen jaarlijks makkelijk de helft tot driekwart van het totaal aantal inbraken voor hun rekening. Inbrekers slaan hun slag meestal als er niemand thuis is, vaak in de vooravond, als de meeste mensen nog op het werk zijn. En in de wintermaanden zijn ze uiteraard veel minder zichtbaar.

Maar de cijfers zijn hoopgevend voor dit jaar. 

Wat kan jij doen?

Een verdacht persoon of voertuig? Bel onmiddellijk 101!

Het beste wapen tegen inbraken is sociale controle. Voel je dus aan dat er iets niet klopt? Of zie je iemand die niet in jouw straat hoort te zijn? Aarzel niet en bel het noodnummer 101! Het noodnummer staat rechtstreeks in contact met onze ploegen op het terrein. Het is de snelste weg om verdachte personen of voertuigen te controleren. Drempelvrees is helemaal niet nodig, wij zijn blij met alle hulp!

Maak het inbrekers niet te makkelijk

Inbrekers breken in wanneer het hen het makkelijkst gemaakt wordt. Nochtans, eenvoudige veiligheidstips kunnen al veel verhelpen:

  • Laat geen ladders of klein gereedschap in de tuin slingeren. Berg ze veilig en slotvast op.
  • Berg ook de tuinmeubelen op. Inbrekers kunnen makkelijker op de eerste verdieping geraken door ze op te stapelen.
  • Sluit alle ramen volledig. Ramen op kipstand of vliegenramen zijn kinderspel voor inbrekers.
  • Laat lampen branden met een timer zodat de woning bij het vallen van de avond een bewoonde indruk geeft.
  • Wees je ervan bewust dat ook criminelen online berichten kunnen meelezen! Maak dus geen melding op Twitter, Facebook, Instagram,... dat je op vakantie bent en tot wanneer.

Wat kunnen we samen nog doen?

  • Maak een afspraak met onze preventieadviseur. Elke inwoner van onze politiezone kan een beroep doen op diefstalpreventieadvies, gratis en vrijblijvend. Onze diefstalpreventieadviseur komt langs en maakt een lijst op met acties om je woning beter te beveiligen.
  • Reis of weekendje weg gepland? Vraag dan hier gratis afwezigheidstoezicht aan bij politie Schelde-Leie. Onze politieploegen komen dan regelmatig een kijkje nemen tijdens jouw afwezigheid, overdag en 's nachts.
  • Sluit je aan bij één van de 34 BIN's in onze zone. Deze buurtinformatienetwerken worden voornamelijk opgestart bij het opmerken van verdachte handelingen. Alle BIN-leden worden dan geïnformeerd en verwittigd om waakzaam te zijn.