Jaarlijkse BIN-vergadering: wat gebeurde er in 2021?

Op dinsdag 21 juni 2022 vond de jaarlijkse infovergadering plaats voor de BIN-coördinatoren in Schelde-Leie. Na de online vergadering van vorig jaar, verzamelden de coördinatoren zich talrijk in het gemeentehuis van De Pinte voor een jaarlijkse stand van zaken. Tijdens de vergadering werden de jaarcijfers overlopen, de BIN-werking geëvalueerd en de plannen voor het komende jaar voorgelegd.

BIN-vergadering 2021

Na het welkomstwoordje van de voorzitter van het politiecollege, burgemeester Van Lancker (De Pinte), gaf de korpschef, hoofdcommissaris Koen D'Hondt, een globaal beeld van het voorbije jaar in onze politiezone: wat we deden, wat er gebeurde, wat er nog gepland staat. Curieus? Alle info hierover kan je hier nalezen.

BIN’s en politie: een sterke match!

Onze gezamenlijke strijd tegen inbraken: van daaruit is de samenwerking tussen de politie en BIN's ontstaan. En de laatste jaren legden we samen al een heel mooi parcours af, met een grote focus op samenwerking en preventie. Aangevuld met de gerichte inbrakencontroles, gratis preventieadvies en afwezigheidstoezicht, de plaatsing van ANPR-camera’s,…

Dat dit loonde, bewijzen de cijfers: de daling in het aantal inbraken van de voorbije jaren zet zich nog altijd verder. Na de 130 in 2020 eindigen we in 2021 met 106 inbraken & inbraakpogingen in onze politiezone, een daling van 18%.

Van de 106 inbraken gaat 68 keer om een effectieve inbraak en in 38 gevallen om een inbraakpoging. Dat betekent dat inbrekers in ruim 1 op de 3 woningen niet binnen geraakt zijn. Niettemin moeten we alert blijven!

In 2020 werden er 40 BIN-oproepen gelanceerd na een inbraak waarbij een signalement beschikbaar was.

'Online' inbraken maakt een opmars

Het is al lang geen nieuws meer: cybercrime, of internetcriminaliteit, neemt meer en sneller toe. Bijna dagelijks krijgen we in onze politiezone aangiftes van gedupeerden van oplichting, phishing, hulpvraagfraude ... Net als bij inbraken maakt preventie ook het grootste verschil in de strijd tegen cybercrime. Dat is dan ook één van de speerpunten van ons actieplan: preventie door onze inwoners te informeren, sensibiliseren en juist door te verwijzen.

Zo plannen we dit najaar een roadshow, 1 per gemeente, waarin onze specialisten op een heel praktische en laagdrempelige manier uitleggen hoe je fraude kan herkennen en wat je kan doen. Binnenkort meer nieuws hierover!

Ook onze sociale media, campagnes, folders,... gaan we nog meer inzetten in de strijd tegen cybercrime.

In tussentijd deze gouden tip: installeer de app van safeonweb op je smartphone. Van een nieuwe phishingdreiging krijg je dan automatisch een nieuwsberichtje op je scherm.

Bedankt voor jullie engagement!

Het is hartverwarmend om te zien dat het BIN-netwerk nog altijd aangroeit: in 2021 met 6%. Bedankt aan de ruim 5.200 BIN-leden van De Pinte, Gavere, Nazareth en Sint-Martens-Latem!

Daarnaast zien we ook heel wat nieuwe gezichten bij de (hoofd-)coördinatoren. Met een speciale dankjewel voor het jarenlange engagement van hun voorgangers!

De avond in een notendop: download hier het BIN-boekje 2021