Laat je niet afleiden in het verkeer

Van 17 november tot 25 november 2022 organiseert parket Oost-Vlaanderen opnieuw een actieweek tegen afleiding in het verkeer, bijvoorbeeld door gsm-gebruik. In alle Oost-Vlaamse politiezones zal extra gecontroleerd worden op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Wie een mobiel apparaat gebruikt tijdens het rijden, zonder dat het in een daartoe bestemde houder bevestigd is, riskeert de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen.

Afleiding achter het stuur

Waarom deze actie? 

De laatste jaren is het gebruik van mobiele toestellen tijdens het rijden aanzienlijk toegenomen. Uit een Europese enquête blijkt dat één op vier Belgische bestuurders berichten leest of verstuurt tijdens het rijden en dat één op zes nog steeds niet handenvrij belt achter het stuur.

Volgens Vias Institute houdt acht procent van de dodelijke ongevallen verband met het gebruik van gsm’s achter het stuur, wat naar schatting zou leiden tot een vijftigtal doden en een 4500 gewonden per jaar. Afleiding door gsm- of smartphonegebruik aan het stuur is dus één van de grote “killers” in het verkeer.