Politiezone Schelde-Leie is op zoek naar zeven nieuwe politiemensen: “Je kan ons beschouwen als een kleine familie”

(interview met HLN, 15/10/2021)

Momenteel heeft de politiezone Schelde-Leie 81 medewerkers in dienst. Met een capaciteit van 92 zijn ze dus op zoek naar enkele nieuwe werkkrachten. De hervorming van de selectieprocedure bij de politie moet de instroom van nieuwe profielen vergemakkelijken. Maar waarom zouden potentiële werkkrachten kiezen voor een job bij politiezone Schelde-Leie? We vroegen het aan korpschef Koen D’Hondt.

Korpschef

Sinds mei 2020 is hoofdcommissaris Koen D’Hondt aan de slag als korpschef in de politiezone Schelde-Leie. Met zijn 37 jaar was hij toen de jongste korpschef in Vlaanderen. Bij zijn eedaflegging had hij het meteen over enkele uitdagingen die hem en zijn medewerkers te wachten stonden: de uitbouw van een nieuw hoofdcommissariaat in de Weefstraat in Eke ter vervanging van het wat afgeleefde commissariaat in De Pinte, de digitalisering van zowel de politionele werking als de criminaliteit, met de opkomst van de cybercriminaliteit en de naderende pensioneringsgolf.

Nieuwe werkkrachten

Op de planning van de komende politieraad staat geschreven dat de politiezone Schelde-Leie op zoek is naar maar liefst zeven nieuwe politiemensen. Niet weinig voor een kleine zone, maar voor korpschef Koen D’Hondt komt dit niet onverwacht. “We zitten met een uitstroom van operationele medewerkers die op pensioen gaan. Die vervang je natuurlijk niet zomaar. Daarnaast zijn we ook op zoek naar drie profielen die we voor het eerst zullen aanwerven in het kader van de toekomstvisie van de politiezone. Zo zoeken we een Talent- en Welzijnscoach, een ICT-medewerker en een communicatiemedewerker. Die sollicitatiebrieven stromen vlot binnen.”

De aanwerving van nieuwe agenten loopt minder vlot, maar daar komt hopelijk verandering in. Gezien het landelijke tekort aan personeelsleden bij de politie werd de selectie- en rekruteringsprocedure aangepast om de instroom te versnellen. “Waar kandidaten vroeger soms tot een jaar moesten wachten om te horen of ze al dan niet geselecteerd waren, ligt de termijn nu op 18 weken. Bovendien kunnen ze nu na de selectieprocedure al kiezen voor een bepaalde politiezone. Daarna volgt hun jaar opleiding en een stage die ze ook meteen in diezelfde zone kunnen lopen.” Politiezones staan met andere woorden zelf in voor de aanwerving en moeten dus reclame maken.

“Wij roepen inderdaad op om eens langs te komen, zodat geïnteresseerden kunnen ervaren hoe het reilen en zeilen er in onze zone aan toe gaat. Daarnaast communiceren we ook via sociale media en zijn er getuigenissen van collega’s op onze website. Bovendien geven wij ook info mee over de opleiding voor inspecteurs, zodat ze zich maximaal kunnen voorbereiden.” Toch ligt de sterkte van de zone ergens anders volgens D’Hondt. “Wij zijn geen grootstad, maar hebben eerder residentiële gemeenten onder onze hoede. Dat maakt dat wij als agenten en andere politiemedewerkers generalisten moeten zijn. Wij worden met verscheidene politietaken geconfronteerd en krijgen dus een complete ervaring als medewerker. Bij ons werkt een inspecteur een interventie van A tot Z af.” Maar het gaat over meer dan louter politiewerk alleen. “Als kleine zone is iedereen betrokken én heeft elke medewerker een stem in alles wat met de organisatie te maken heeft. Eigenlijk zijn wij een kleine familie”, besluit D’Hondt gepassioneerd.

Bron: HLN, 15/10/2021