Roadshow online fraude: schrijf nu in!

Het is al lang geen nieuws meer: online fraude neemt meer en sneller toe. Bijna dagelijks krijgen we aangiftes van gedupeerden van oplichting, phishing, hulpvraagfraude,... Daarom plant politie Schelde-Leie dit najaar een ‘roadshow online fraude’ in elke gemeente van onze politiezone. Hoofdinspecteurs Luc Luyckx en Hannelore De Coen van onze recherchedienst illustreren met waargebeurde voorbeelden hoe je de fraude kan herkennen en wat je kan doen. Op het einde van de avond ga je naar huis met een antwoord op je vragen en een resem makkelijke tips.

Roadshow Cyber 2022

Deze roadshow is voor de inwoners van De Pinte, Gavere, Nazareth en Sint-Martens-Latem en is geschikt voor alle leeftijden. Om de organisatie ervan vlot te laten verlopen: schrijf in via deze link.

Waar en wanneer

De infosessies starten om 19u30 (geschat einde: 21u). Maak je keuze voor één van deze sessies en schrijf je in via deze link.

  • Woensdag 12 oktober 2022: De Raadzaal, De Pinte 
  • Woensdag 19 oktober 2022: Racing, Gavere 
  • Woensdag 26 oktober 2022: Centrum De Vierschaar, Deurle 
  • Woensdag 23 november 2022: CC Nova, Eke

Waarom deze roadshow? 

Eind 2021 noteerden we 285 aangiftes van internetcriminaliteit in onze politiezone. Voor het eerst sinds lang zien we een lichte daling met 7%. Het lijkt er dus op dat mensen alerter zijn. Veel slechter nieuws is dat alle gedupeerden samen meer geld verloren in 2021: 1.269.000€, de helft meer dan het jaar voordien! Eén slachtoffer werd zelfs ruim 200.000 euro ontfutseld.

Net als bij inbraken maakt preventie ook een groot verschil in de strijd tegen online fraude. Dat is dan ook één van de speerpunten van ons actieplan: preventie door onze inwoners te informeren, sensibiliseren en juist door te verwijzen.

cybercrime2021c

Wat kan je zelf doen? 

In tussentijd nog deze gouden tip: installeer de app van safeonweb op je smartphone. Van een nieuwe phishingdreiging krijg je automatisch een nieuwsberichtje op je scherm. 

>> Schrijf je in <<