Samen tegen zwerfvuil en sluikstort

Zwerfvuil en sluikstort behoren tot de grootste ergernissen van onze inwoners. In de strijd voor een propere buurt draagt ook de politie haar steentje bij. Milieu-inbreuken worden door ons vastgesteld op basis van een klacht of melding. Van inwoners, maar ook via andere diensten. Zo doen IVM (afvalintercommunale) en de containerparken beroep op de politie om overtreders te identificeren bv. aan de hand van camerabeelden, een opgemerkte nummerplaat, buurtonderzoek,…

In 2018 werden er 44 overtreders beboet in onze politiezone, het merendeel in Gavere. Dit jaar staat de teller momenteel op 27, waarvan de helft in Nazareth. Meestal voor zwerfvuil en sluikstorten, maar ook bodemverontreiniging, geluidshinder, afvalverbranding,… worden aangepakt. Naargelang de ernst en impact worden ze dan bestraft met een proces-verbaal of een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS).

Waarom onze aandacht?

  • Zwerfvuil en sluikstorten kost de maatschappij handenvol geld dat beter nuttig kan besteed worden.
  • Ook de milieu-impact is niet gering. Denk maar aan de plastiek soep, dieren die verstrikt geraken in zwerfvuil,… Al het afvalmateriaal is bovendien verloren voor recyclage.
  • Tenslotte storen burgers zich er heel erg aan. Het frustreert diegenen die het goed doen en het draagt bij aan het onveiligheidsgevoel.

Wat kan jij doen?

  • Zag je sluikstorters aan het werk? Of struikel je over een hoop zwerfvuil? Meld het aan de milieudienst van je gemeente. Als het afval op openbaar terrein ligt, sturen zij zo snel mogelijk een ophaalploeg. Zij nemen ook verder contact met de politie om de daders trachten te identificeren.
  • Aanhoudend last van lawaai? Of van afvalverbranding? Bel de politie via het 101-nummer. Dit is de snelste en efficiëntste manier om de inbreuk te kunnen vaststellen.
  • Zeg nee tegen zwerfvuil en ja tegen een mooie buurt! Het is maar een kleine moeite om afval in de vuilbak te gooien.
  • Sorteer je afval zoals het hoort en laat het achter op de correcte plaats of in de juiste container.
  • Word een Mooimaker en claim je propere plek op mooimakers.be.