Wat deden we in 2020?

Elk jaar stelt politie Schelde-Leie haar jaarverslag op. De cijfers van 2020 werden gisteren gepresenteerd aan de politieraad. Dat het een bijzonder jaar was, wisten we al: een kersverse korpschef, de bouw van ons gloednieuw hoofdcommissariaat, en uiteraard corona. Dit alles naar goede gewoonte aangevuld met een overzicht van 2020 over de werking van onze verschillende politiediensten en de criminaliteits- en ongevallencijfers.

Jaarverslag 2020

De opvallendste evoluties

Zonder meer: corona had een impact op zowat alle cijfers. De avondklok, essentiële verplaatsingen, samenscholingsverbod,... zorgden voor minder inbraken en ongevallen en alles wat daaraan gelinkt is (vakantietoezichten, inbraakpreventieadviezen, BIN-oproepen, BOB- en flitscontroles,...). Hierdoor kregen we heel wat minder 101-oproepen voor interventies, maar dat werd dan wel weer ruim gecompenseerd door een stijging in het aantal toezichten op probleemplaatsen.

Een aantal negatieve gevolgen: cybercrime wordt booming business, we merkten meer snelheidsduivels op en we kregen beduidend meer oproepen rond burenconflicten en familiale problemen. Ook de stijging van het aantal misdrijven is volledig op het conto van de corona-overtredingen te schrijven.

 

Jaarverslag 2020 (7.59 MB)