Een digitale mascotte voor de Geïntegreerde Politie
Dankzij de vzw 3 Plumes (XR4Heritage) beschikt de Geïntegreerde Politie nu over een 3D-avatar, haar incarnatie in de virtuele wereld. Intern maakt dit initiatief deel uit van het programma Innovatie en het project Beroepsfierheid bij de Geïntegreerde Politie. De avatar werd onthuld op 7 december 2023 ter gelegenheid van de Dag van de Geïntegreerde Politie (GPI) tussen traditie en innovatie.


Ook op het gebied van communicatie wil de Geïntegreerde Politie met haar tijd meegaan en communiceren met haar verschillende doelgroepen (met name jongeren) via hun favoriete kanalen. Daarom is de werkgroep 'Beroepsfierheid' begonnen met de ontwikkeling en het gebruik van een avatar, een soort virtuele mascotte voor de Geïntegreerde Politie.
"Ons doel is om het imago van de Geïntegreerde Politie te koppelen aan de waarden, gebruiken en digitale praktijken van de jongere generaties, maar ook om respect op te wekken voor de politiediensten door ze te associëren met positieve waarden zoals nabijheid, toewijding, burgerbescherming en samenleven", legt Stéphanie Van Daele, strategisch adviseur communicatie voor de Vaste Commissie van de Lokale Politie en verantwoordelijke voor het project ‘Beroepsfierheid en relatie politie & burgers’, uit.
De werkgroep wilde zowel de actoren op het vlak van innovatie als de burgermaatschappij betrekken bij de ontwikkeling van haar avatar. Gezien haar ervaring op dit gebied via haar XR4Heritage-programma, leek de vzw 3 Plumes de ideale partner. “Onze samenwerking is begonnen met een gesprek over erfgoed, de representatie van de openbare diensten via het politiemuseumproject en, geleidelijk aan, de interesse in het creëren van een avatar die een link kan leggen tussen de fysieke wereld en de digitale wereld, wat we 'phygital' noemen”, aldus Géraldine Bueken, projectverantwoordelijke van de vzw 3 Plumes. In het kader van het project 'Avatars du patrimoine' ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan van België in 2030, heeft XR4Heritage een digitale talentenjacht georganiseerd. Een van de prijzen werd financieel ondersteund door de Geïntegreerde Politie. De winnaar, Christophe Martel, werd gekozen als de ontwerper van de politieavatar.

“In eerste instantie”, vervolgt Géraldine Bueken, "zal de avatar enkel ingezet worden voor sociale media, daarna zal hij het woord kunnen nemen op virtuele evenementen en dan, dankzij geolokalisatie, zal hij gebruikt kunnen worden om informatie door te geven in de publieke ruimte. Een samenwerking tussen de Directie van de communicatie en de knowhow van het XR Lab van de politie, dat tot nu toe werd gebruikt voor veiligheidstoepassingen, zal het mogelijk kunnen maken om virtuele rollenspellen te maken die bijvoorbeeld nuttig kunnen zijn in de strijd tegen racisme en seksueel geweld, twee gebieden waarin de virtuele realiteit zeer krachtig kan zijn, volgens universitaire studies. "

Tijdens de voorbereidende vergaderingen heeft de werkgroep een akkoord gesloten over de beste weergave van de Geïntegreerde Politie. Om te voorkomen dat een bepaalde categorie personeelsleden gestigmatiseerd zou worden, werd de symboliek van de 'vlam' van het logo gekozen als 3D-voorstelling om de diversiteit in afkomst en geslacht te overstijgen. Een eerste voltooide ontwerp van de avatar werd op 7 december 2023 onthuld op het stadhuis van Brussel, in aanwezigheid van zijn ontwerper Christophe Martel. "Ik ben eigenlijk meer gespecialiseerd in decors en abstracte concepten. Ik heb dan het programma Blender aangeleerd, een programma dat meer specifiek is ontworpen voor het modelleren van personages. Het was niet gemakkelijk om een avatar te maken die niet genderspecifiek of raciaal was. Ik was begonnen met een veel menselijker personage, maar uiteindelijk kwamen we uit op een meer cartooneske avatar."
Afhankelijk van de context en de communicatiedoelstellingen kan de politieavatar worden aangekleed in verschillende outfits of uniformen (skin). Je kan zijn evolutie volgen via onze communicatie in verband met grote pr-evenementen van de Geïntegreerde Politie, zoals de festiviteiten op 21 juli.
Anticiperen op fenomenen
Naast het eerbetoon aan de politiediensten, een grotere interactiviteit met de digitale doelgroepen en een mogelijkheid om nieuwe rekruten aan te trekken, helpt de creatie van deze avatar ook om intern betrokkenheid en beroepsfierheid te creëren, collega's te informeren over en hen rechtstreeks ontvankelijk te maken voor de digitale wereld en de nieuwe technologieën.
Op deze manier past het avatarproject perfect in het programma Innovatie dat tot doel heeft het politiewerk te verbeteren en te vernieuwen. "De ontworpen avatar zal deel uitmaken van de politionele aanwezigheid in de virtuele wereld en zal ertoe bijdragen de bevolking bewuster te maken van digitale criminaliteitsfenomenen (artificiële intelligentie, risico's op belaging en cybercriminaliteit ...)", legt Kris D’hoore, Chief Innovation Officer van de Federale Politie, uit.

"We zijn blij dat dit project ons ook een soort proeftuin kan bieden. De Geïntegreerde Politie experimenteert met nieuwe praktijken en breidt haar netwerk verder uit door contacten te leggen met hogescholen en universiteiten, waaronder het Media Innovation & Intelligibility Lab van de UCLouvain", besluit Géraldine Bomal, directrice communicatie bij de Federale Politie.