Veilig terug naar school

Het is bijna zover: de eerste schooldag. Duizenden kwetsbare weggebruikers zullen zich opnieuw in het verkeer begeven. Elk schooljaar geraken er heel wat kinderen betrokken bij een verkeersongeval. Voor politiezone Heist is verkeersveiligheid een prioriteit, maar ook jij kan hieraan bijdragen door rekening te houden met onderstaande aandachtspunten om hen veilig door het verkeer te loodsen.

School

Veiligste weg

Leer je kind onderweg naar school hoe het zich als voetganger of fietser veilig gedraagt. Stippel vooraf samen de veiligste weg uit. 

 • Ontdek samen risicovolle plaatsen zoals garages, parkings en opritten waar onverwachts auto’s in- en uitrijden.
 • Oefen het correct oversteken:
  • Altijd stoppen voor de rand van de stoep (stoeprand = stoprand!)
  • Goed naar links, naar rechts en nogmaals naar links kijken
  • Als er geen voertuig dichtbij nadert, oversteken zonder te rennen en goed blijven uitkijken. Loop zelf altijd langs de kant van het verkeer en laat kinderen langs de kant van de huizen lopen.
  • Opgelet: Op een zebrapad heb je enkel voorrang als je afstapt van je fiets en te voet met je fiets aan de hand oversteekt.

Heb vertrouwen in je kind, maar laat het pas alleen naar school rijden als het zichzelf daar comfortabel bij voelt. Kan het bijvoorbeeld goed de snelheden inschatten? Kan het zijn arm uitsteken (om af te slaan) en tegelijk zijn evenwicht bewaren?

Zichtbaarheid

Zorg dat je kind goed zichtbaar is op de fiets, bijvoorbeeld door gekleurde kleding met eventueel reflecterende strips. 

> Meer info over fietsverlichting en reflectoren.

> ZIchtbare kledij maakt het verschil in het donker.

Fiets technisch in orde

Zorg er voor dat de fiets van je kind technisch in orde is. Dat betekent: aangepast aan de grootte van het kind, volledig uitgerust en goed onderhouden. De fiets heeft de juiste afmeting als je kind met platte voeten op de grond kan staan zonder op de stang te 'zitten' en het zich niet moet rekken om aan het stuur te kunnen. Als je kind op het zadel zit, moeten de voeten de grond nog kunnen raken.

Verplichte minimale uitrusting voor de fiets.

 

Veilig met de wagen

 • Parkeer je wagen als ouder op een daartoe bestemde plaats. Breng je kinderen naar school, parkeer je wagen dan op een plaats waar je het verkeer niet hindert zodat iedereen veilig kan passeren. Werp een blik in je achteruitkijkspiegel voordat je je deur opent.
 • Gebruik geen gsm achter het stuur. Hou je ogen op de baan. Ga in automodus voor je rijdt. Zet je gsm op stil, op ‘niet storen’ of leg hem gewoon buiten handbereik.
 • Matig je snelheid. En wees extra waakzaam in de omgeving van scholen. Kinderen moeten nog veel leren, ook in het verkeer.
 • Vertrek op tijd zodat je de tijd hebt om rustig naar je bestemming te rijden. Zo voorkom je stress en kan je op je gemak op pad gaan.

Tips voor ouders van tieners

 • Veel jongeren gebruiken oortjes om naar muziek te luisteren. Daardoor pikken ze het omgevingsgeluid niet goed op. Je raadt hen best aan tijdelijk uit te doen of om extra voorzichtig te zijn wanneer ze de weg oversteken.
 • Het gebruik van een smartphone is niet alleen verboden achter het stuur van de wagen, maar ook van de fiets.
 • Wil je tiener een brommer? Leg dan uit dat een hogere snelheid een hoger risico betekent en dat het essentieel is om 100% aandachtig te rijden en de verkeersregels te volgen
 • Dring erop aan dat je tieners ‘s ochtends op tijd naar school vertrekken. Door té laat te vertrekken, is het mogelijk dat ze risico’s nemen en zichzelf in gevaar brengen.