Dieren op de weide: wat zijn de wettelijke verplichtingen op vlak van verzorging?

Een dier op de weide krijgt meer beweging en kan meer natuurlijk gedrag vertonen wat hun gezondheid en welzijn alleen maar ten goede komt. Toch is het niet voor iedere eigenaar of verzorger even duidelijk wat wettelijk verplicht is op vlak van verzorging.

De wet van 14 augustus 1986  betreffende het welzijn der dieren stelt in artikel 4§1 : Iedere persoon die een dier verzorgt of te verzorgen heeft, moet de nodige maatregelen nemen om het dier in overeenstemming met zijn aard, zijn fysiologische  en ethologische behoeften, zijn gezondheidstoestand en zijn graad van ontwikkeling, aanpassing of domesticatie, aangepaste voeding, verzorging en huisvesting te verschaffen."

Dit vertaalt zich naar het volgende:

Beschutting

Sinds 10 januari 2013 is het als eigenaar verplicht paardachtigen (paarden, pony’s en ezels) de mogelijkheid te bieden om te stallen. Wanneer die mogelijkheid niet bestaat moet er beschutting worden voorzien op de weide. Dit kan zowel in de vorm van een schuilhok als in de vorm van natuurlijke beschutting.

Voor landbouwdieren geldt naast artikel 4 van de Dierenwelzijnswet, het Koninklijk Besluit van 1 maart 2000 inzake de bescherming van voor landbouwdoeleinden gehouden dieren. Dit KB stelt dat dieren die buiten staan zo nodig voor zover mogelijk beschermd moeten worden tegen barre weersomstandigheden, roofdieren en gezondheidsrisico’s.

Natuurlijk of artificieel schuilhok 

Natuurlijke beschutting dieren

 

Artificieel schuilhok

 

 

 

 

 

 

Zorg ervoor dat alle dieren op de weide voldoende ruimte hebben om tegelijk te kunnen schuilen. In de winter kan de weide erg nat en drassig worden, het is belangrijk dat de dieren kunnen beschikken over een droge en comfortabele bodem.

Degelijke omheining

Denk ook aan een goede degelijke omheining afgestemd op het dier dat op de weide staat. Een goed onderhouden omheining voorkomt dat het dier kan uitbreken of er zich aan kan kwetsen.

paard omheining

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Heist via het contactformulier of telefonisch via 015 750 950.