Kan je je dossier opvolgen?

Om er voor te zorgen dat je als slachtoffer meer informatie krijgt over het verloop van je zaak, kan je je laten registreren als benadeelde persoon. (Art. 5bis Sv.)



Dit kan ieder slachtoffer van eender welk misdrijf. Zolang het slachtoffer kan aantonen dat deze schade geleden heeft, kan deze zich benadeelde persoon laten verklaren. Deze verklaring wordt ofwel in persoon gedaan door het slachtoffer zelf, ofwel door de advocaat. Er zijn geen kosten verbonden aan de registratie.

Als benadeelde persoon heb je 3 erkende rechten.

  • Je hebt het recht om bijgestaan te worden door een advocaat;
  • Je mag ieder document dat jenuttig acht toevoegen aan het gerechtelijk dossier;
  • Je wordt op de hoogte gehouden van de seponering en de reden ervan, het instellen van het gerechtelijk onderzoek en de bepaling van een rechtsdag voor het onderzoeks- en vonnisgerecht. Deze informatie krijg je, als de benadeelde persoon rechtstreeks van het parket.

Hoe kan je je laten registreren als benadeelde persoon?

  • Bij vaststelling van bijvoorbeeld de woninginbraak, krijgt je van de politiediensten de vraag om je als benadeelde persoon te laten registreren.
  • Daarnaast kan je je als benadeelde persoon laten verklaren bij het indienen van een klacht. Bij de verklaring en het proces verbaal, waar je als slachtoffer een kopie van krijgt, staat dan uitdrukkelijk dat je het statuut van benadeelde persoon hebt gekregen.
  • Ook bij het Parket kan je je als benadeelde persoon laten registreren bij de portaalcel strafzaken.

Belangrijk is te weten dat het statuut van benadeelde persoon niet hetzelfde is als burgerlijke partijstelling. Je kan geen schadevergoeding verkrijgen met het statuut van benadeelde persoon.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken via het contactformulier of telefonisch via 011 701911.