Extra opgelet aan de scholen!

Wees de eerste weken van het schooljaar extra voorzichtig in het verkeer. Vooral dan zijn kinderen en jongeren geen 'gewone' weggebruikers. Ze zijn nog onwennig, want nog niet vertrouwd met de route, met hun fiets, met de andere weggebruikers. Daarbij komt dat de zomerrust op de wegen voorbij is. Je kan er dus maar beter rekening mee houden en op tijd vertrekken.

Passeer je een school onderweg?

Deze tips leveren je vast en zeker een glimlach van de schoolkinderen op:

  • "Wees dubbel voorzichtig in de nabijheid van kinderen". Het verkeersreglement schrijft dat niet zomaar voor. Kinderen zijn speels, impulsief en snel afgeleid. Als ze in groep zijn, hebben ze de neiging elkaar te volgen of zelfs uit te dagen. Kinderen en jongeren schatten de risico's niet altijd goed in. Kortom: het gedrag van kinderen is onvoorspelbaar.
  • Verstandige chauffeurs calculeren die onvoorspelbaarheid in: ze matigen hun snelheid en houden steeds voldoende afstand.
  • Niet iedereen is er zich van bewust, maar fietsers hebben wel degelijk het recht om naast elkaar te fietsen. In de bebouwde kom altijd, zo lang ze het verkeer uit de tegemoetkomende richting niet hinderen. Ook buiten de bebouwde kom mag het, zolang er geen achteropkomend verkeer is.

Parkeren nabij de school

  • 'Nabij' betekent niet 'voor' de schoolpoort. Parkeer altijd op een reglementaire plaats. Zorg ervoor dat je geen andere weggebruikers hindert of in gevaar brengt.
  • Parkeren op wandelafstand van de school heeft ook z'n voordelen. De kinderen op het laatste stuk naar school begeleiden is een uitgelezen kans voor een gesprek.
  • Laat kinderen altijd in- en uitstappen langs de stoepkant.
  • Maak kinderen er attent op dat ze eerst goed kijken voor ze het portier openen.
  • Tot slot: vergeet nooit uw voorbeeldfunctie als ouder. Kinderen zijn geboren imitatoren.

Wist je dit?

Uit studies blijkt dat kinderen jonger dan 8 à 9 jaar niet in staat zijn om efficiënt op alle verkeerssituaties te reageren. Hoe dit te doen, moet hen dus aangeleerd worden: leg hen deze basisregels uit en oefen samen je kind.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 09 321 36 00.