Iets verdachts? Zet het niet op Facebook, bel naar 101!

De laatste tijd zien we steeds vaker berichten van verdachte personen of nummerplaten opduiken op sociale media. Jammer, want deze informatie geraakt via deze weg niet altijd (op tijd) bij de politie. Het goede nieuws is wel dat er een reflex van waakzaamheid is bij de inwoners van onze zone.

Waarom niet op Facebook of Twitter?

Nummerplaten van een vreemde wagen, foto's van verdachte mannen,... Steeds vaker laten mensen ons weten dat dergelijke info op sociale media de ronde doet. Daarom willen we vanuit de politie wijzen op het gevaar van dergelijke berichten.

Zijn de personen onschuldig, dan worden zij onterecht geviseerd. Ze kunnen zelfs de schending van hun privacy inroepen en een klacht indienen.

Blijkt dat ze wel kunnen gelinkt worden aan bv. een inbraak, dan kan dit het onderzoek van de recherche ernstig belemmeren. Bovendien kan dit de uitspraak van een eventuele veroordeling schaden (procedurefouten).

Hou er ook rekening mee dat berichten via sociale media nooit tijdig de politie kunnen bereiken. De 101-noodcentrale, die continu bemand wordt, is de enige weg om de politie onmiddellijk te mobiliseren. De politie langs sturen of een BIN opstarten kan nooit gebeuren na een bericht op Facebook of Twitter.

Tot slot merken we dat bepaalde berichten niet altijd kloppen en onnodige onrust kunnen teweegbrengen. Wij hechten belang aan een open en correcte communicatie met de inwoners van onze politiezone. Daarom sturen we ook altijd een feedbackbrief naar melders van verdachte situaties via 101. In deze feedbackbrief geven we een correcte beschrijving van het resultaat van onze controle, uiteraard binnen de grenzen van ons beroepsgeheim.

Dankbaar voor alle hulp

Zie je iets verdachts in je wijk? Beter is om onmiddellijk 101 te bellen en de nummerplaat of persoonsbeschrijving door te geven. Doe het snel en zonder twijfel. Enkel zo kunnen we onmiddellijk een ploeg ter plaatse sturen om het voertuig of de personen te controleren. En als blijkt dat er genoeg aanknopingspunten zijn, dan kan de politie al dan niet beslissen om ook de BIN's in te schakelen.

Meld het ook aan de 101-centrale en de politie als je foto's genomen hebt. Zet ze dus niet op Facebook of Twitter. Foto's van verdachten zijn voor de politie een waardevolle ondersteuning. En de politie kan alleen maar dankbaar zijn voor deze extra ogen in de straat.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Schelde-Leie via het contactformulier of telefonisch via 09 321 36 00.