Dierenwelzijn

Ook dieren hebben rechten!

Een loslopende hond op straat, een verwaarloosde pony in de weide of een geslacht schaap bij de buurman. Mensen bellen voor de gekste dingen naar de politie met vragen over dieren.

Dierenwelzijn

Om hierop een pasklaar antwoord te geven specialiseert Hoofdinspecteur Julie Hanssens van PZ Ronse zich meer en meer in de uitgebreide dierenwelzijnswetgeving.

Dieren maken een belangrijk deel uit van onze maatschappij en het dagelijkse leven. De omgang tussen mens en dier is van alle tijden, maar het is vooral pas de laatste decennia dat er steeds meer aandacht is voor het welzijn van het dier, zowel op fysiek als op mentaal vlak. Het is voor veel mensen niet meer voldoende dat een dier lichamelijk gezond is, men wil ook dat het gelukkig is.

De realiteit is helaas niet voor alle dieren even aangenaam. Economische belangen, onwetendheid of pure kwaadaardigheid maken voor veel dieren het leven onnodig pijnlijk, eentonig en veel te kort! Ondanks tanden en klauwen zijn veel dieren uitermate kwetsbaar.

Dit heeft ook onze wetgever begrepen en in België is er ondertussen een groot aanbod aan wetgeving betreffende dierenwelzijn. Dit laat onze politiediensten toe om zelfstandig actie te ondernemen bij de vaststelling van inbreuken tegen dierenwelzijn zoals verwaarlozing of mishandeling.

Wanneer uzelf geconfronteerd wordt met dierenverwaarlozing of mishandeling aarzel dan niet om contact op te nemen met de politie en ons hiervan in kennis te stellen.

U kan ook onderstaand klachtenformulier invullen, terugsturen of afgeven aan het onthaal van Pz Ronse.

Vraag gerust naar Hoofdinspecteur Julie Hanssens of maak een afspraak met haar, zij zal met plezier uw klachten verder onderzoeken en de nodige maatregelen treffen.

Contactgegevens: HINP Julie Hanssens

Politieke Gevangenenstraat 14

9600 Ronse

julie.hanssens@police.belgium.eu

Tel: 055/33.70.21