Lokale Politie Middelkerke leidt hondenteam op

Op dinsdag 17 mei slaagden Kodo, Ozzy en Grec voor hun administratieve aannemingsproef bij de Lokale Politie Middelkerke. Op zich niets bijzonders zou je denken, ware het niet dat de jongelingen drie gemotiveerde Mechelse herders zijn die vanaf 1 januari ons korps als gekwalificeerde politiehonden zullen versterken. Als ze slagen voor hun technische opleiding tenminste. Onze politiezone wil het hondenteam gericht inzetten bij interventies en handhaving.

Foto Luc Cassiman

Opvallende keuze

Dat een relatief klein korps van 80 leden investeert in een team van 4 politiehonden is opmerkelijk. Commissaris Kris Daels licht de opvallende keuze toe: “We hebben het voorrecht om met Kurt Van Ryssel een erkende politiehondeninstructeur in de rangen te hebben. Kurt is ook wachtofficier en krijgt dus vaak te maken met ‘netelige’ situaties. Al snel bleek Kurts politiehond een absolute meerwaarde bij sommige interventies. Samen met Kurt werkten we een plan uit waarbij hij drie kandidaten voor een volwaardig hondenteam zou begeleiden. Inspecteurs Emiel, Hannes en Gary gingen de uitdaging aan om te starten met een intensieve opleiding van de honden. De bedoeling is dat we het hondenteam integreren in onze interventiepatrouilles.”

Niet zomaar een hond

Kurt heeft jarenlange expertise als hondenbegeleider en weet dus ook aan welke kenmerken de drie kandidaat-politiehonden moeten voldoen. “Niet toevallig komen ze uit dezelfde kennel. Twee zijn zelfs broers.” Commissaris Daels vult aan: "We steken onze nek uit en investeren een fikse som en heel wat tijd in de opleiding. Het is dus essentieel dat we de dieren uitvoerig selecteren naar hun ‘skills’ en karakter. Je moet weten dat deze investering per jaar om en bij de € 30.000 per hond bedraagt.”

Eerst bewijzen, nu verder investeren

Kurt beschrijft de proef van vandaag. “Tijdens de ‘aannemingsproef’ polsten we naar de moed van de dieren, hun gedrag, hun karakter en maakten we een inschatting naar een eventueel veiligheidsrisico. De honden belanden nu als een soort stagiairs onder de vleugels van het korps, maar blijven wel de huisgenoten van de inspecteurs. De ‘bedrijfszekerheid’ van de honden is quasi gegarandeerd. Een Mechelse herder heeft de juiste kwaliteiten, is genetisch erg fit en bijzonder leergierig. Een goed opgeleide politiehond kan 8 à 10 jaar probleemloos functioneren. Jaarlijks worden ze ook opnieuw beoordeeld. Noch de inspecteur, noch de hond kunnen dus op hun lauweren rusten.”

Ontrading en tactische meerwaarde

In welke situaties gaan de honden een rol spelen? Wanneer honden aanwezig zijn bij een patrouille of interventie hebben ze vooral een ontradend effect. Ze ontnemen de goesting bij potentiële amokmakers en zorgen dat bepaalde situaties niet nodeloos escaleren.

Daarnaast worden de honden ook ingezet bij specifieke zoekacties. Kurt herinnert zich nog een specifieke oproep: “Er was ingebroken bij een grote doe-het-zelfwinkel. Wanneer je zo’n groot gebouw moet doorzoeken, mag je er zeker van zijn dat de hond meteen doorheeft als de verdachte inbreker er nog aanwezig is. Zonder hond is het erg lastig om een groot gebouw te beveiligen en vrij te geven.”

Daarnaast zal Rico, de hond van Kurt, de opleiding ‘dual purpose’ aanvatten. ‘Dual purpose’ honden worden ingezet voor zowel drugs als voetpatrouilles. Rico zal dan ook worden ingezet bij specifieke acties naar drugs in het verkeer en gerechtelijke acties. “Met ons korps maken we daar een belangrijke prioriteit van”, zegt Kris Daels. “Zelfs de meest creatieve drugsverstoppers zijn eraan voor de moeite. En duiken er nog andere probleemverschijnselen op, dan kunnen we de honden redelijk snel hertrainen.”

Op 1 januari operationeel

Ozzy, Kodo en Grec starten in de herfst samen met hun baasjes aan een intense cyclus van gerichte opleidingen. Op 1 januari 2023 zouden ze klaar moeten zijn om het echte werk op te nemen.

 

(Foto: Luc Cassiman)