Verlies je trouwe viervoeter niet uit het oog - koppel je gegevens via DogID.be en CatID.be

Door een wijziging in de privacywetgeving zijn alle gegevens van DogID en CatID sinds 1 mei 2021 vertrouwelijk. Politiediensten krijgen dus niet meer automatisch toegang tot de gegevens die op de verplichte chip van je huisdier staan. Om huisdieren sneller terug te herenigen met hun baasje vragen wij je persoonlijke gegevens zeker te koppelen met de chip van je hond of kat. Bovendien moet ook het vakje "publiek" aangevinkt worden zodat we met onze eigen chiplezer jouw gegevens kunnen raadplegen.  

Foto Henk Vergaerde

Jaarlijks belanden heel wat verloren gelopen huisdieren in het asiel. Sommigen van hen worden na een lange zoektocht herenigd met hun baasje. Andere dieren hebben meer pech en kunnen niet herenigd worden met hun baasje omdat de contactgegevens op de chip niet (meer) kloppen.

Het is dus niet alleen belangrijk om je kat of hond te laten chippen, maar ook om ervoor te zorgen dat je contactgegevens nog steeds correct zijn! Wijzig je gegevens als je verhuist, een ander gsm-nummer hebt en zorg ervoor dat je gegevens "openbaar" staan voor de politie. Zo kunnen wij je sneller contacteren als we je hond terugvinden. Een correcte registratie van je gegevens kan je dus heel wat kopzorgen besparen!

Wat heb je nodig om je gegevens te koppelen? 

  • Je elektronische identiteitskaart (eID)
  • De pincode van je eID
  • Het paspoort van je hond of kat met chipnummer
  • Een computer met kaartlezer en internetverbinding 
  • Het programma eaZylink 

Hoe?

Surf naar www.dogID.be  of www.catID.be om de gegevens van je huisdier aan te vullen of te wijzigen. Alles staat ook stap voor stap beschreven in het document dat je hieronder kan downloaden. 

Via de websites van DogID en CatID vind je ook meer informatie over wat je moet doen als je huisdier vermist raakt, een hond of kat vindt en waaraan je moet denken als je een nieuw huisdier in je gezin opneemt.

Belangrijk

Zorg er zeker voor dat je gegevens op DogID of CatID "publiek" staan in de privacymodus (stap 2). Dit zorgt ervoor dat wij je verloren gelopen hond of kat sneller met je kunnen herenigen!