WK voetbal: 1 Belg op 4 volgt minstens 1 match van de Rode Duivels buitenshuis. Neem dus ook zeker BOB mee!

Tijdens het laatste Europees Kampioenschap voetbal in 2016 was er een stijging van het aantal letselongevallen na de wedstrijden van de Rode Duivels met 80% in vergelijking met gelijkaardige dagen zonder wedstrijd. Ook zijn er meer ongevallen waarbij de bestuurder onder invloed van alcohol was. In een nieuwe enquête van Vias institute geeft 1 op 4 Belgen aan dat ze minstens één wedstrijd buitenshuis gaan volgen. 60% gebruikt daarvoor de wagen. Op iets meer dan één maand voor de start van het WK voetbal voor de Belgen roept Vias institute iedereen op om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Begin juni wordt bovendien de nieuwe BOB-campagne gelanceerd.

 

BOB logo

Enquête over het gedrag van de Belgen tijdens de wereldbeker voetbal

1 Belg op 4 kijkt minstens één match buitenshuis

Meer dan 1 Belg op 4 (27%) heeft de intentie om tenminste één match van de Rode Duivels niet thuis te volgen. Ze kijken dan bij vrienden (dit geldt voor 26% van de mensen die een match buitenshuis volgen), voor een reuzescherm (ook 26%) of in een café (19%).

61% van de mensen die buitenshuis een wedstrijd volgen, wil daarvoor de wagen gebruiken. Toch zijn er regionale verschillen. De Walen gaan bijna altijd met de auto (80%), terwijl in Vlaanderen de fiets ook vaak gebruikt wordt (52%). In Brussel is het openbaar vervoer (58%) het populairst.

1 Belg op 8 drinkt minstens 4 glazen

Ongeveer 9 op 10 Belgen (87%) drinkt geen alcohol of beperkt zijn consumptie tot 1 à 3 glazen tijdens de wedstrijden. Toch geeft 1 op 8 Belgen (13%) aan dat ze minstens 4 glazen alcohol gaan drinken bij de matchen van de Rode Duivels en 1 Belg op 25 (4%) is zelfs van plan om meer dan 8 glazen te drinken.

1 op 3 jongeren kiest altijd voor een BOB

Ongeveer 1 Belg op 4 (23%) kiest altijd een BOB om naar de matchen van de Rode Duivels te gaan kijken. Bij de jongeren onder de 34 jaar ligt dat aandeel hoger, 33% zorgt altijd dat ze een BOB hebben. Daar staat tegenover dat 1 Belg op 12 (8%) nooit een BOB aanduidt voor hij vertrekt. Dat is vaker het geval bij Walen (11%) dan bij Brusselaars (9%) en Vlamingen (5%). 

Overwinning voor de Belgen? 1 op 10 Franstaligen neemt zijn wagen om al toeterend rond te rijden

Als de Rode Duivels winnen, neemt 1 op 10 (10%) zich voor om meer te drinken dan bij een nederlaag. De Walen zijn hierin meer uitgesproken dan de Vlamingen (14% tegen 6%). 9% van de Franstaligen geeft ook aan na een overwinning rond te rijden met de wagen om (al toeterend) de overwinning te vieren. Bij de Vlamingen is dat slechts 1%. Laten we niet vergeten dat het gebruik van de claxon in principe enkel is toegestaan om ‘een ongeval te vermijden’.

Analyse van statistische gegevens

De meeste bestuurders hebben begrepen dat alcohol en rijden niet samengaan, ook niet bij voetbalwedstrijden. Toch zijn er nog steeds mensen die de boodschap niet begrepen hebben. Zo toont een nieuwe analyse van Vias institute aan dat het aantal ongevallen met doden of gewonden stijgt op dagen dat onze nationale ploeg speelt. In het bijzonder het uur voor de wedstrijd en de uren na de match. Tijdens de matchen stellen we abnormaal weinig ongevallen vast, maar die daling kan de stijging van voor en na de wedstrijd niet compenseren.

De vergelijking tussen de 5 wedstrijddagen van de Belgen op Euro 2016 en dezelfde dagen tussen 2012 en 2015 toont aan dat gemiddeld het aantal ongevallen met doden en gewonden:

  • Stijgt met 25% voor de wedstrijden;
  • Daalt met 30% tijdens de wedstrijden;
  • Stijgt met 80% in het uur vlak na de wedstrijden. Het daalt daarna progressief in de uren daarna, maar de stijging laat zich toch nog voelen tot 6 uur na de wedstrijd.

De stijging van het aantal ongevallen voor en na de matchen kan dus voor een stuk verklaard worden door een toename van het verkeer door de matchen van de Rode Duivels. Heel wat supporters gaan immers kijken bij vrienden of ergens op een groot scherm. De supporters zijn onbezorgder en respecteren bepaalde regels minder, zeker na afloop van gewonnen matchen.

Meer ongevallen met alcohol op matchdagen

Andere conclusie van de studie: op wedstrijddagen van de Rode Duivels was in 13,4% van de letselongevallen een bestuurder betrokken die onder invloed was van alcohol. Op vergelijkbare dagen zonder match was dit slechts 11,0%. Het is geen verrassing dat vooral in de 4 uur na het einde van de wedstrijd we een abnormale piek zien van ongevallen waarbij de bestuurder onder invloed van alcohol was. 

Conclusie

Het is logisch dat er gefeest wordt bij wedstrijden tijdens het WK voetbal, zeker als de Rode Duivels spelen. De statistische analyse van Vias institute toont aan de wedstrijden van de Rode Duivels op een groot toernooi een effect hebben op de verkeersveiligheid. Er is namelijk een stijging van het aantal letselongevallen op onze wegen, zeker met bestuurders onder invloed.

 

(bron: https://www.vias.be/nl/newsroom/wk-voetbal-1-belg-op-4-volgt-minstens-1-match-van-de-rode-duivels-buitenshuis/)