De Federale Spoorwegpolitie stelt haar nieuwe aanpak voor deze zomer voor

De Federale Spoorwegpolitie heeft een nieuwe strategie ontwikkeld om de veiligheid in de spooromgeving (metro’s en metrostations, treinen en treinstations) te verhogen. De beschikbare patrouilles van de Spoorwegpolitie zullen zoveel mogelijk ingezet worden op ‘hotspots’, dat zijn bepaalde treinen en bepaalde tijdstippen waarop de meeste problemen verwacht worden. Daarom wordt bijzondere aandacht besteed aan bepaalde trajecten, zoals de routes naar de kust, de routes naar grote festivals of naar recreatiegebieden.

La Police Fédérale des chemins de fer présente sa nouvelle approche pour cet été
La Police Fédérale des chemins de fer présente sa nouvelle approche pour cet été

 

Uit de analyse van de criminaliteit op treinen, metro’s, in (metro)stations en rond spoorwegen – het actieterrein van de Federale Spoorwegpolitie - blijkt dat er een gestage stijging is met zo'n 20% tussen 2015 en 2021*. Bovendien blijkt ook uit cijfers van de NMBS dat het aantal meldingen van feiten van agressie op de treinen zelf is toegenomen. Daarom heeft de Spoorwegpolitie nu een plan ontwikkeld om de beschikbare patrouilles meer in te zetten op bepaalde ‘hotspots’.

De Federale Spoorwegpolitie (SPC) heeft aan de hand van een doorgedreven strategische analyse bepaald op welke tijdstippen en op welke spoorlijnen het risico op problemen het hoogst is. Aan de hand van die analyse worden de beschikbare ploegen nu gerichter ingezet. Zo zijn er bijvoorbeeld patrouilles richting Werchter of zal er op zomerse dagen meer gepatrouilleerd worden richting de kust of in de buurt van recreatiedomeinen. De meer gerichte patrouilles moeten leiden tot minder criminaliteit op de treinen en tot een groter veiligheidsgevoel voor de treinreizigers en het personeel van NMBS.

Op vrijdag 1 juli gaf de Spoorwegpolitie de aftrap van haar actieplan in het station Brussel-Zuid in aanwezigheid van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en minister van Mobiliteit Georges Gilkinet. Een belangrijke ’hotspot’ was de lijn tussen de stations Brussel-Zuid en Leuven, naar aanleiding van het festival in Werchter.

Minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden: "Het gebruik van het openbaar vervoer wordt de laatste jaren gepromoot, en ik kan dat enkel maar aanmoedigen. Het is de taak van de Federale Politie om met de NMBS en Securail de veiligheid op de trein te garanderen. Daarom voorziet het zomerplan van de Spoorwegpolitie in een verhoogde aanwezigheid op treinen naar hotspots zoals de kust, recreatiedomeinen en festivals. Zo verhogen we samen het veiligheidsgevoel van de reizigers."

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet: “Als minister van Mobiliteit en van de reizigers, juich ik toe dat de Politie en de minister van Binnenlandse Zaken zich samen met Securail, de interne veiligheidsdienst van NMBS, voorbereiden op de zomer en alles in het werk stellen voor de veiligheid in onze treinen. Tijdens de vakantie willen we zoveel mogelijk mensen aanmoedigen om de trein te nemen. Zowel voor de reizigers als voor het personeel moet een treinreis vlot en veilig en vooral ook zorgeloos verlopen voor een aangename reiservaring. Daar werken we samen aan.”

Stéphanie Silvestre, directrice van de Spoorwegpolitie: "De nadruk ligt dus op het creëren en, indien mogelijk, het verhogen van het veiligheidsgevoel van de treinpassagiers in het bijzonder en de gebruikers van het openbaar vervoer in het algemeen. We willen niet dat het openbaar vervoer het actieterrein wordt van individuen of groepen met slechte bedoelingen. Als zich tijdens die patrouilles een incident voordoet en we in de buurt zijn, zullen we voor de eerste interventie zorgen".

Koen Kerckaert, Algemeen directeur Passenger Transport & Security van NMBS: “We stellen de afgelopen jaren eveneens een stijging vast van het aantal agressies tegenover ons personeel: dat is totaal onaanvaardbaar en vereist nultolerantie.  NMBS kan de versterkte aanwezigheid van de politie in de treinen en stations alleen maar toejuichen. Gecoördineerde veiligheidsafspraken moeten worden afgesloten om de veiligheid  op weg naar populaire bestemmingen zoals de kust of recreatieparken verder te versterken. Altijd en overal dienen de stations en de treinen aangename plekken te blijven, zowel voor de reizigers als voor het personeel.”

 

*Deze resultaten komen uit een meervoudige voorafgaande misdrijfanalyse van de 'hotspots'. Het betreft de resultaten van een strategische analyse uit 2021 door de directie SPC, een analyse van de NMBS en een bevraging bij de SPC-regio's zelf. Uit de misdrijfanalyse van SPC blijkt een gestage stijging met zo'n 20% van het aantal feiten dat tussen 2015 en 2021 werd geregistreerd op het spoorwegterrein in het algemeen en op het prioritaire actieterrein van SPC in het bijzonder.

La Police Fédérale des chemins de fer présente sa nouvelle approche pour cet été

 

La Police Fédérale des chemins de fer présente sa nouvelle approche pour cet été