Een Fokker om explosievenhonden beter te trainen

De Federale Politie heeft een vliegtuig aangeschaft dat op dinsdag 8 januari werd afgeleverd bij de Federale Politie in Neerhespen. Het zal daar een nieuw leven krijgen bij de directie hondensteun van de Federale Politie.

De ‘Fokker 50’ zal dienen om politiehonden in een realistische setting te trainen in het opsporen van drugs en explosieven aan boord van vliegtuigen. Het vliegtuig deed eerder jarenlang dienst voor de dagelijkse vluchten van Antwerpen naar Londen.

De opleiding van explosievenhonden, kortweg “explo”-honden, gebeurt zoals elke andere opleiding van gespecialiseerde honden van de Federale Politie, intern. Deze behelst drie grote fazen (gehoorzaamheid, erkenning van geuren, recherchewerk) met een duur van 900 uren en is enkel gebaseerd op het spel. Alle "explo"-honden zijn eveneens opgeleid voor het zoeken naar wapens en munitie. De taak van de directie Hondensteun is ook om een expertise-, erkennings- en opleidingscentrum op te richten, zowel voor de publieke als de private sector. Binnen de uitwerking van dit project is de directie Hondensteun al in 2017 gestart met de certificatie van de explosievenhondenteams van private firma's.

Fokker 50