Europees superkartel ontmanteld in zes landen

Zes van de grootste Europese drugsbaronnen zijn gearresteerd na een internationale actie in zes landen, waaronder België. Tussen 8 en 19 november gebeurden in heel Europa en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) gecoördineerde invallen die gericht waren tegen zowel het commando- en controlecentrum als de logistieke infrastructuur van de drugshandel in Europa.

In de loop van dit onderzoek werden in totaal 49 verdachten gearresteerd in de verschillende landen. De drugsbaronnen, die door Europol als belangrijke doelwitten worden beschouwd, vormden samen een zogenaamd 'superkartel' dat ongeveer een derde van de cocaïnehandel in Europa controleerde.

Deze arrestaties zijn de bekroning van parallelle onderzoeken in Spanje, Frankrijk, België, Nederland en de VAE naar de activiteiten van dit productieve criminele netwerk dat betrokken is bij grootschalige drugshandel en het witwassen van geld. 

De omvang van de cocaïne-invoer in Europa onder controle en leiding van de verdachten was enorm. In de loop van het onderzoek werd meer dan 30 ton drugs in beslag genomen door de autoriteiten.

Deelnemende rechtshandhavingsinstanties: 

 • Spanje: Guardia Civil
 • Frankrijk: Police Nationale – OFAST
 • België: Federale Gerechtelijke Politie Brussel, Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen
 • Nederland: Nationale Politie en Politie Eenheid Rotterdam
 • Verenigde Arabische Emiraten: Ministerie van Binnenlandse Zaken (وزارة الداخلية) Politie van Dubai (القيادة العامة لشرطة دبي)
 • Verenigde Staten: US Drug Enforcement Administration
   

Resultaten in het kort

 • Spanje: 13 arrestaties + 2 belangrijke doelwitten gearresteerd in Dubai
 • Frankrijk: 6 arrestaties + 2 belangrijke doelwitten gearresteerd in Dubai
 • België: 10 arrestaties
 • Nederland: 14 arrestaties in 2021 en 2 belangrijke doelwitten gearresteerd in Dubai
   

Wereldwijde samenwerking

In het kader van lopende inlichtingenactiviteiten met zijn operationele tegenhangers ontwikkelde Europol betrouwbare inlichtingen over een drugskartel dat Europa overspoelde met cocaïne. De belangrijkste doelwitten, die versleutelde communicatie gebruikten om de transporten te organiseren, werden door de deelnemende autoriteiten geïdentificeerd.

Europol heeft sindsdien de afgelopen twee jaar meerdere coördinatievergaderingen georganiseerd om de verschillende landen samen te brengen voor het bepalen van een gezamenlijke strategie om het hele netwerk te ontmantelen. In deze periode vonden bij Europol meer dan 10 operationele vergaderingen plaats.

Daarnaast heeft Europol voortdurend inlichtingen verzameld en geanalyseerd om de onderzoekers op het terrein te ondersteunen. Tijdens de actie vergemakkelijkte Europol de coördinatie in real time tussen alle betrokken partners, zodat snelle tactische beslissingen konden worden genomen om de strategie zo nodig aan te passen.

Geen veilige haven voor drugsbaronnen

Deze gecoördineerde operatie is een sterk signaal aan criminelen die aan de rechtshandhaving proberen te ontsnappen. 

Eerder in september hebben Europol en het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten een belangrijke stap gezet in de versterking van hun samenwerking. Een Liaison Officer Agreement tussen beide werd ondertekend, waardoor verbindingsofficieren uit de VAE kunnen worden ingezet in het hoofdkwartier van Europol in Nederland.

De verbindingsofficieren uit de VAE zullen toetreden tot een netwerk van meer dan 250 verbindingsofficieren uit meer dan 50 landen en organisaties met een permanente vertegenwoordiging bij Europol.

Deze unieke benadering van internationale politiesamenwerking heeft Europol op de kaart gezet als de plaats waar cruciale inlichtingen worden verkregen, waarbij rechtshandhavingsinstanties uit landen over de hele wereld zij aan zij werken.

--

Deze tekst is de vertaling van een origineel persbericht van Europol: https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/heat-rising-european-super-cartel-taken-down-in-six-countries