Omvangrijke huiszoekingen deze dinsdagochtend, 15/02/22, in een internationaal dossier van drugshandel

BRUSSEL, le 15-02-2022 – Een onderzoek onder leiding van FGP Brussel naar de georganiseerde criminaliteit brengt een internationale drugshandel aan het licht.

Oorsprong van het dossier

Bij een huiszoeking in een garagebox in het Brusselse gewest in september 2020 ontdekt de federale gerechtelijke politie een grote hoeveelheid aceton, meerdere kilo’s cannabis alsmede nagemaakte kleding van de geïntegreerde politie. Het federaal parket opent een dossier waarover een Brusselse onderzoeksrechter in december 2020 de leiding neemt.

 

Onderzoek

Onderzoek door de FGP van Brussel brengt al snel een internationale drugshandel aan het licht waarbij de meerderheid van de betrokkenen, meestal uit Oost-Europa, in het arrondissement Brussel woont of verblijft.

De organisatie heeft uitvalsbasissen in de regio ANTWERPEN – vooral in de buurt van de haven – waar containers met cocaïne uit Zuid-Amerika aankomen.

Het onderzoek legt al snel een verband met Zuid-Europese onderdanen uit het Limburgse maffiamilieu.

In Spanje was reeds een gerechtelijk dossier in verband met dezelfde activiteiten geopend. Daarom is er een JIT (Joint Investigation Team) opgericht tussen België en Spanje. Het onderzoek is vervolgens met de steun van Eurojust en Europol uitgebreid tot verschillende andere Europese landen.

Het dossier is verrijkt met gegevens die waren ontcijferd in de SKY ECC-applicatie, waardoor het heel andere proporties heeft aangenomen. Er zijn contacten vastgesteld in verschillende Zuid-Amerikaanse landen (Brazilië – Ecuador – Colombia – Peru – Bolivia en Paraguay).

Voor het vervoer in Europa werden verschillende middelen gebruikt (voertuigen met verborgen ruimten – transportbedrijf, gebruik van vrachtvliegtuigen of privéjets en natuurlijk: containervervoer via ANTWERPEN – ROTTERDAM – LE HAVRE en HAMBURG).

 

Criminele praktijken

In dit dossier wordt een overzicht gegeven van de nieuwe vormen van criminele organisaties. Hun modi operandi, die in dit dossier worden geanalyseerd, hebben ons in staat gesteld een idee te vormen van de werkingsmodellen.

De nieuwe vormen van criminele organisatie zijn niet langer uitsluitend familie- of clan gebaseerd. Het zijn joint ventures die, naar het model van klassieke handelsvennootschappen, worden gevormd naar gelang van de behoeften van de organisaties.

Hieruit blijkt de beweeglijkheid van criminele organisaties. Er is een systeem voor de overdracht van vaardigheden (bijvoorbeeld ‘koks’ uit Zuid-Amerika), netwerken waarin iedereen zijn steentje bijdraagt naar gelang van zijn vakgebied (productie, vervoer, verwerking, distributie, enz.). De enige gemeenschappelijke drijfveer: kosten- en winstoptimalisatie.

Het gedrag van de leiders van criminele organisaties is aan het veranderen. Zij investeren in veilige activa zoals onroerend goed, legale bedrijven, enz. In steeds meer dossiers worden cryptoportefeuilles aangetroffen, ook in dit dossier. Dit is een opkomende trend die van nabij moet worden gevolgd en die de digitalisering en de moderniteit van criminele organisaties aantoont.

 

Interventie van vandaag

Vanmorgen vond in 7 landen tegelijk een interventie plaats.

In België werden 30 personen aangehouden. Zij zullen binnen 48 uur worden voorgeleid aan de onderzoeksrechter die met de zaak is belast. In het buitenland zijn voorlopig een tiental aanhoudingen verricht.

In België vonden 49 huiszoekingen plaats onder het gezag van de FGP van Brussel:

  • 30 in het arrondissement Brussel
  • 1 in Sint-Pieters-Leeuw
  • 1 in Sint-Niklaas
  • 17 in het arrondissement Antwerpen

Deze operatie is zonder incidenten verlopen dankzij de medewerking van de gehele geïntegreerde politie. Op het terrein werden teams van de federale gerechtelijke politie (verscheidene FGP’s met ondersteuning van speciale eenheden van DSU en DJSOC) en de administratieve politie (DAO voor ondersteuning met honden, CIK voor vervoer) ingezet. De lokale politie van Brussel-Zuid, Brussel-West en PolBru boden ondersteuning met hun hondengeleiders. We konden rekenen op de steun van de civiele bescherming en DVZ.

Verbindingsofficieren van Europol, Italië en Spanje konden de operatie live volgen en informatie uitwisselen over gelijktijdige operaties in andere landen.

 

Op verzoek van het JIT werden ongeveer 60 huiszoekingen verricht in Spanje, Italië, Duitsland, Kroatië en Nederland.

20220215 Presse 01

 

20220215 Presse 02

 

20220215 Presse 03

 

20220215 Presse 04

 

20220215 Presse 05

 

20220215 Presse 06