Twee buurtinformatienetwerken in Bonheiden

De gemeente Bonheiden telt vanaf vandaag twee buurtinformatienetwerken: BIN De Mart en BIN Braekelberg.

BIN PZ BODUKAP

Een buurtinformatienetwerk (BIN) is een gestructureerd samenwerkingsverband tussen burgers en de lokale politie binnen een bepaalde buurt of wijk met de bedoeling om informatie uit te wisselen. Een BIN wordt opgericht om de veiligheid en leefbaarheid van een buurt te verhogen en de sociale controle te bevorderen. Het vormt tevens een ideaal platform om preventieve informatie door te geven. Een BIN is géén organisatie die patrouilles of interventies uitvoert, deze taken zijn exclusief een bevoegdheid voor de politiediensten.

Een BIN wordt steeds opgestart vanuit het initiatief van één of meerdere bewoners van een bepaalde buurt of wijk. Daarna volgt een overleg met de lokale politiezone, die hen bij de verdere stappen zal begeleiden. De officiële ondertekening van het BIN-charter door de BIN-coördinatoren, burgemeester en politie is de laatste stap.

De twee eerste buurtinformatienetwerken in de gemeente Bonheiden zijn BIN De Mart en BIN Braekelberg. Zij worden opgestart als proefproject in de gemeente en zullen zeker navolging krijgen bij een positieve evaluatie.

Voor meer informatie over buurtinformatienetwerken, de juiste geografische beschrijving van de BIN-gebieden en het digitale aansluitingsformulier kan je terecht op onze website.