Vier nieuwe buurtinformatienetwerken in Sint-Katelijne-Waver

Op dinsdag 8 oktober 2019 werden er in het commissariaat van de lokale politiezone Bodukap vier nieuwe BIN-charters ondertekend.

Een buurtinformatienetwerk (BIN) is een gestructureerd samenwerkingsverband tussen burgers en de lokale politie binnen een bepaalde buurt of wijk met de bedoeling om informatie uit te wisselen. Een BIN wordt opgericht om de veiligheid en leefbaarheid van een buurt te verhogen en de sociale controle te bevorderen. Het vormt tevens een ideaal platform om preventieve informatie door te geven. Een BIN is géén organisatie die patrouilles of interventies uitvoert, deze taken zijn exclusief een bevoegdheid voor de politiediensten.

Een BIN wordt steeds opgestart vanuit het initiatief van één of meerdere bewoners van een bepaalde buurt of wijk. Daarna volgt een overleg met de lokale politiezone, die hen bij de verdere stappen zal begeleiden. De officiële ondertekening van het BIN-charter door de BIN-coördinatoren, burgemeester en politie is de laatste stap.

De vier nieuwe BIN’s zijn allen gelegen te Sint-Katelijne-Waver en kregen de namen BIN Bermoorter, BIN Dorpveld, BIN Fruytenborg en BIN Hagelstein. In totaal zijn er nu tien buurtinformatienetwerken actief in de gemeente Sint-Katelijne-Waver. Je kan ze herkennen aan het logo op borden en de stickers aan de woningen van de reeds aangesloten leden. De politie is zeer verheugd dat er nog altijd inwoners zich willen inzetten voor dit initiatief, samen sterk voor een veilige gemeente!

Voor meer informatie over buurtinformatienetwerken, de juiste geografische beschrijving van de BIN-gebieden en het aansluitingsformulier kan je terecht op de website van de politiezone BoDuKaP: https://www.politie.be/5359/vragen/buurtinformatienetwerk-bin