Welke regelgeving is van toepassing op fatbikes?

De fatbike is een veelzijdig en populair vervoermiddel, maar de wetgeving in België is nog niet volledig uitgewerkt. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de categorie waaronder je fatbike valt. Op die manier weet je welke regels er van toepassing, alsook je verplichtingen en je verzekering.
Hieronder geven we een helder overzicht van de verschillende soorten fatbikes:
1. Je fatbike wordt aanzien als een elektrische fiets als:
-
Je zelf trapt en de motor enkel ondersteuning biedt;
-
De motor een vermogen heeft van maximaal 250 watt;
-
De ondersteuning automatisch stopt bij 25 km/u.
Volgens de wegcode, valt bovenstaande fatbike, onder de gewone e-bike wetgeving. Je hoeft hier dus ook geen rijbewijs, kenteken of verzekering voor te hebben. De verkeersregels voor fietsers zijn hier van toepassing.
2. Je fatbike wordt aanzien als een gemotoriseerd rijwiel als:
-
Je zelf trapt, maar er ook krachtige trapondersteuning is;
-
De motor een vermogen heeft tussen 250 en 1.000 watt;
-
De ondersteuning stopt bij maximaal 25 km/u.
Wat de wetgeving betreft, valt de fatbike als gemotoriseerd rijwiel onder hetzelfde wettelijk kader dan wanneer de fatbike wordt aanzien als een elektrische fiets.
3. Indien jouw fatbike aangedreven kan worden tot 45 km/u dan valt hij onder de categorie speed pedelec en voldoet hij aan volgende voorwaarden:
-
Je trapt zelf met een motorondersteuning
-
De motor heeft een vermogen tot 4.000 watt
-
De ondersteuning stopt bij 45 km/u
-
De fiets is gehomologeerd en dus goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg
Volgens de wet moet je minstens 16 jaar oud zijn om met een speed pedelec te rijden die snelheden tot 45 km/u haalt. Vervoer je een passagier, dan geldt een minimumleeftijd van 18 jaar. Daarnaast is een bromfietsrijbewijs verplicht, evenals het dragen van een goedgekeurde, verkeersveilige helm.
De speed pedelec moet geregistreerd worden bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV) en voorzien zijn van een specifieke speed pedelec-kentekenplaat. Ook een verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid is verplicht.
4. Wanneer jouw fatbike als brommer kan beschouwd worden, heeft hij volgende kenmerken:
-
De motor kan zelfstandig rijden, zonder dat je trapt
-
De zadelhoogte is hoger dan 54 cm
-
Het gewicht is meer dan 25 kg
De fatbike dient gehomologeerd, verzekerd en ingeschreven te zijn als een bromfiets. Een rijbewijs voor de brommer is dus ook verplicht als ook een kentekenplaat en een verzekering. De bestuurder dient zich aan de bromfietsregels te houden.
Conclusie:
De regelgeving rond fatbikes in België is complex en in ontwikkeling. Het is daarom essentieel om te weten in welke categorie jouw fatbike valt, zodat je in orde bent met de wetgeving.