Bescherm je woning tegen inbraak

Inbrekers beslissen binnen de vijf seconden of ze toeslaan. Je kent dus maar beter de zwakke punten van je woning of appartement. Deze tips kunnen je helpen om inbrekers een stapje voor te zijn.

Wat kan je zelf doen om je huis te beschermen?

 1. Sluit alle ramen en deuren.

  Zelfs al ben je maar even weg, sluit alle ramen en deuren. Ook het toiletraam en de achterdeur. Trek de deur niet zomaar dicht maar doe ze op slot. Ramen op kiepstand en vliegenramen zijn kinderspel voor inbrekers. Sluit kelderroosters en hekken met een kettingslot.

   
 2. Zorg voor extra bescherming.

  Voorzie een extra slot aan ramen en deuren, ook aan de achterzijde en op de verdiepingen. Hoe meer moeite een inbreker moet doen, hoe kleiner de kans dat hij toeslaat.

   
 3. Geef je huis een bewoonde indruk als je afwezig bent.

  Vermijd een overvolle brievenbus. Laat de verlichting branden met een tijdschakelaar. Ben je langere tijd afwezig? Vraag dan aan buren, vrienden of familie om op je huis te letten, de brievenbus leeg te maken of gordijnen open en dicht te doen. Post niet op sociale media dat je met vakantie bent.

   
 4. Zorg dat je woning goed verlicht is.

  Plaats goede binnen- en buitenverlichting. Installeer een spot die aanspringt als er iemand aan de deur staat of de tuin betreedt.

   
 5. Leg sleutels op een veilige plaats.

  Verstop je sleutels niet onder de deurmat of bloempot. Laat sleutels ook niet aan de binnenkant van de ramen en deuren steken.

   
 6. Laat nooit onbekenden binnen in een appartementsgebouw.

  Doe nooit zomaar open als er beneden wordt aangebeld. Informeer eerst wie aanbelt. Laat nooit onbekenden mee binnen in de inkomhal. Laat nooit bezoek voor de buren binnen. Als de buren thuis zijn, zullen ze zelf hun bezoek wel binnen laten.

   
 7. Ruim op rond je woning.

  Laat geen ladders, tuinmeubelen of gereedschap rondslingeren. Inbrekers maken er handig gebruik van. Sluit je tuinhuis af met een degelijk slot.

   
 8. Leg waardevolle voorwerpen uit het zicht.

  Zorg dat inbrekers niet kunnen binnenkijken. Berg waardevolle spullen steeds op. Berg juwelen en andere waardevolle spullen op in een muur- of vloerkluis. Noteer de serienummers en maak foto’s van waardevolle spullen. Dat is handig als je aangifte doet bij de politie.

   
 9. Geef elke inbraak aan bij de politie.

  Laat je buren weten dat je slachtoffer was van een inbraak. Misschien hebben zij iets verdachts gezien of gehoord.

   
 10. Iets verdacht gezien? Bel de politie.

  Zie personen die zich verdacht gedragen of die net iets te veel interesse hebben in het huis van je buren? Gedragen onbekenden zich verdacht in je appartementsgebouw? Belt iemand bij je aan met een smoes of list? Bel dan onmiddellijk de politie op het nummer 101.
inbraak

Lees alle tips na in onze brochure "Eerste hulp bij inbraken" (IHBI).

Wat kan je van politie verwachten?

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Heist via het contactformulier of telefonisch via 015 750 950.