Hoe registreer je diefstalgevoelige voorwerpen ?

Slachtoffers herinneren zich na een inbraak of diefstal vaak geen details van de gestolen bezittingen. Voor de politie en je verzekeringsmaatschappij is een correcte en duidelijke beschrijving nochtans van groot belang. Daarom raden we aan om kostbare of bijzondere spullen te registreren en te markeren. Zo kan je aantonen dat jij de rechtmatige eigenaar bent van de ontvreemde goederen.

Registreer waardevolle voorwerpen

Maak vandaag nog een inventaris van je waardevolle spullen. Het registratieformulier "Save your numbers" helpt je hierbij (onderaan deze pagina). Dit formulier kan je gebruiken voor elektronica (voorwerpen met een serienummer). Voor juwelen, schilderijen, … gebruik je het formulier "Save your pictures".

Waarom zijn serienummers belangrijk ? 

Na een diefstal wil de politie de gestolen voorwerpen zo snel als mogelijk seinen. Een geseind voorwerp wordt geregistreerd in een nationale databank die toegankelijk is voor alle politiediensten in België. Wordt een voorwerp aangetroffen dan kan elke politiedienst nagaan of het voorwerp als gestolen geregistreerd staat en aan wie het toebehoort.

Het seinen moet snel na de diefstal gebeuren. Worden verdachten gecontroleerd, dan is het belangrijk dat de politie meteen kan vaststellen dat ze in het bezit zijn van gestolen voorwerpen. Seinen kan enkel wanneer het merk, type en het serienummer van het toestel gekend is. Het is dus belangrijk om vooraf de serienummers van je apparaten te noteren en te bewaren. Deze nummers vind je ofwel op de buitenkant van het toestel ofwel in de software van het apparaat (bij “instellingen” onder “systeem” of “over je toestel”).

Er bestaan een aantal handige Apps waarmee je makkelijk en snel foto’s kan maken van je apparaten en hun nummers (bv. “Stop Heling” of “1 dag niet”). Misschien biedt je bank of verzekeraar ook zo’n App aan. Soms is zo’n applicatie al aanwezig in je mobiele banking-App.

Markeer

Je kan voorwerpen zonder serienummer zelf markeren door het een uniek nummer te geven: jouw rijksregisternummer. Begin het nummer met een P (preventie) en sluit af met een C (criminaliteit). Op deze manier kunnen inbrekers het nummer niet aanpassen. Opvallend gemerkte voorwerpen zijn moeilijker verkoopbaar. Dieven laten gemerkte voorwerpen daarom liever liggen.

Nog enkele tips

  • Fotografeer waardevolle bezittingen die moeilijk te omschrijven en/of te markeren zijn. Denk maar aan unieke stukken zoals juwelen of schilderijen.
  • Bewaar facturen en andere documenten van je waardevolle goederen.
  • Sla het registratieformulier op op je computer en bewaar ook een afgedrukt exemplaar of bewaar het formulier op een online platform.
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 016 85 34 00.