Buurtinformatienetwerken (BIN): samen werken aan veiligheid

Wat is een BIN ?

Een BIN is een gestructureerd samenwerking tussen burgers en de politie. Het uitwisselen van informatie staat centraal. Wanneer dat opportuun is, kan de politie een sms of e-mail sturen naar de bewoners die aangesloten zijn op het BIN. De bedoeling is de alertheid van de bewoners te verhogen, zodat ze kunnen meekijken naar de personen of voertuigen die beschreven worden in het bericht. 
Een BIN wordt gevormd om het veiligheidsgevoel in de buurt te verhogen en het plegen van misdrijven te voorkomen. In buurten waar een BIN wordt gestart, groeit vaak een grotere solidariteit. 

Hoe ontstaat een BIN ?

De politie stimuleert het ontstaan van buurtinformatienetwerken, maar het initiatief moet komen van de burger. Een initiatief dat voldoende gedragen wordt door de buurt- of wijkbewoners, heeft immers het meest kans op slagen.

 • De initiatiefnemende burgers nemen contact op met de lokale politie. Zij zullen worden uitgenodigd voor een gesprek. Tijdens dit gesprek zullen de wederzijdse verwachtingen worden afgetoetst. Welke doelen wil men te bereiken en welke middelen heeft men daar voor nodig? Zijn er voldoende burgers die zich willen engageren om deel uit te maken van het bestuur van het BIN?
 • Vervolgens wordt bekeken welke buurt men wil afbakenen en welke straten ertoe behoren.
 • De bewoners binnen dit afgebakend gebied worden door de initiatiefnemende burgers en de lokale politie uitgenodigd op een infoavond. Tijdens dit infomoment worden burgers geïnformeerd over de werking van een BIN, en wordt afgetoest of er interesse is bij de bewoners om zich aan te sluiten.
 • Bij voldoende draagkracht worden de technische en administratieve aspecten door de politie in orde worden gebracht, onder andere de activatie van het communicatiesysteem (Be-Alert). 


Hoe werkt het BIN concreet ?

Merkt een bewoner die binnen het BIN woont, iets verdacht op, dan dient deze onmiddellijk naar het noodnummer van de politie te bellen, zijnde 101. De politie evalueert de informatie en neemt de nodige maatregelen. Indien er voor de burger nuttige informatie is, wordt het BIN-netwerk opgestart, dit meestal in overleg met de in dienst zijnde politieploegen. De politie stuurt dan vanuit de centrale dispatching van de 101-centrale, een sms-bericht naar de BIN-leden. Niet dringende informatie zal via e-mail verspreid worden. Deze informatie nodigt de bewoners uit tot waakzaamheid en preventie. Ziet het BIN-lid iets dat nuttig kan zijn voor de politie, dan belt het BIN-lid deze informatie meteen door naar de politie via het nummer 101.

Er zijn momenteel 13 BIN's actief op het grondgebied van de politiezone HerKo. Bewoners die in een BIN-gebied wonen kunnen gratis lid worden door het inschrijvingsformulier van hun BIN (zie de bijlagen onderaan) ingevuld en ondertekend te bezorgen aan de politiezone of hun lokale BIN-coördinator.

Welke BIN's zijn actief op het grondgebied van de politiezone ? (De inschrijvingsformulieren vind je onderaan)

KORTENBERG

 • BIN Armendaal : BIN-coördinator Petronella Van Knijff (pvanknijff@telenet.be)
  Deze BIN omvat de straten : Dorpelstraat, Everslaan, Fazantenlaan, Frans Maeshof, Galgenstraat, Hazenstraat, Hazewinkel, Heuvelhof, Heuvelstraat, Hof van Montenaken, Koekoekenstraat, Konijnenstraat, Leeuwerikenstraat, Lijstersstraat, Merelstraat, Nachtegalenlaan, Patrijzenstraat, Sijsjeslaan, Sterrebeeksesteenweg, Schuttershof, Schutterslaan, Spechtenstraat, Tortelduivenstraat, Vossenstraat, Vinkenlaan en Valkenhof.
   
 • BIN Vrebos : BIN-coördinator Anja Crommelinck (anjacro@gmail.com)
  Deze BIN omvat de straten : Vrebosstraat, Opperjachtmeesterstraat, Veldstraat, Doelstraat, Hoekstraat, Tervuursesteenweg, Grensstraat, Derde Schoof, Diepeweg, Voerpoelstraat en de Lozendaalstraat.
   
 • BIN Diestbrug : BIN-coördinator Kris Vansteenwegen (kris.vansteenwegen@outlook.com)
  Deze BIN omvat de straten : Diestbrugstraat, Kerselarenstraat en alle straten van het Zonnewoud (Eikenstraat, Berkenstraat, Acaciastraat, Dennenlaan, Iepenstraat, Elzenstraat, Donkerstraat en Waterstraat).
   
 • BIN Kwerps-centrum : BIN-coördinator Filip Blancquaert (filip.blancquaert@telenet.be)
  Deze BIN omvat de straten : Nederokkerzeelsesteenweg, Kasteelstraat, Oudebaan, Vilvoordsebaan, Kwerpsebaan (tussen het Sint-Pietersplein en de Zavelstraat), Kouterstraat (tussen het Sint-Pietersplein en de Kerselarenstraat), Sint-Pietersplein, Processieweg, Kaasweg, Vrededal, Handbooghof en de Klapstraat.
   
 • BIN Olmenhoek : BIN-coördinator Jos Arnauts (jos.arnauts@telenet.be)
  Deze BIN omvat de straten : Haaggatstraat, Vissegatstraat, Silsomstraat, Rechtestraat, Bruulstraat, Olmenhoekstraat, Zevenster, Hof van Sint-Elisabet en Galgenveldstraat.
   
 • BIN Erps : BIN-coördinator Benny Kemps (bennykemps@gmail.com)
  Deze BIN omvat de straten : Zavelstraat, Dekenijstraat, Dorpsplein, Paddestraat, Peperstraat, Dorenstraat, Keizerdellestraat, Kammestraat, Weesbeekdal, Walravenshof, Villershof, Dreef, De Inger, Heuve, Frans Mombaersstraat, Sparrenhof, Banmolenstraat, Vangramberenstraat, Stroeykensstraat, Petersmolen, Curegemstraat, Nieuwstraat, Campanillehof, Driewilgenstraat, Mechelsesteenweg, Boogstok, Spoorwegstraat, Kwerpsebaan (oneven nr.'s van 1 tot 199 en even nr.s van 2 tot 210), Noodbosweg, Everbergstraat, Engerstraat, Leuvensesteenweg (van nr. 589 tot nr. 639) en Vosseputten.
   
 • BIN Meerbeek: BIN-coördinator Samuel Kempenaerts (binmeerbeek@gmail.com)
  Deze BIN omvat de straten : Alfons Dewitstraat, Ballingstraat, Burgemeester van Kelfstraat, Constant Cludtsstraat, Dorpsstraat, Engelbert Moensstraat, Gansheidestraat, Goedestraat, Hulstbergstraat, Jacobshof, Karel Nerinckxhof,

  Klein Vilvoordestraat, Louis Andriesstraat, Onze lieve Heerstraat, Schoonaardestraat (even van nr.’s van 56 tot 158 & oneven nr.’s van 105 tot 205), Sint Antoniusstraat, Ter Gessel, Wijnegemhofstraat, Bergstraat, Grevenbos, Hof Ter Bank, Moeyshof, Vernageldestraat, Vrouwleystraat, Zeven Slapersweg en Broekstraat.

 • BIN Schoonaarde: BIN-coördinator Yves Rochette (binschoonaarde@proximus.be) Deze BIN omvat de straten : Weebroekweg, Meerbeekstraat, Kouterstraat (oneven huisnr.’s van 241 t.e.m. 191 en even huisnr.’s van 240 t.e.m. 192), Schoonaardestraat (oneven huisnr.’s van 1  t.e.m. 93 en even huisnr.’s van 2  t.e.m. 42), Leuvensesteenweg (oneven huisnr.’s van 719 t.e.m. 975 en even huisnr.’s van 560 t.e.m. 772), en de Jozef Schijnsstraat.
 • BIN Everberg: BIN-coördinator Arno Puijk (BIN.everberg@gmail.com)
  Deze BIN omvat de straten: De Merodestraat, De Rubempréstraat, Annonciadenstraat, Bankstraat, Blokstraat, Boeyendaalstraat, Dalemstraat, De Costerstraat, Driesstraat, Europastraat, Gemeentehuisstraat, Groenstraat, Hof van Rotselaar, Lodderhoekstraat, Molenstraat, Wolvestraat, Kwikstraat, Hollestraat, Hof van Graven, Hof van Kersbeek, Kostersberg, Kruisstraat, Kruisborrestraat, Prins van Everbergstraat, Prinsendreef, Rode Poort, Rosbergstraat, Steenhofstraat, Speelbergstraat, Twee Leeuwenstraat, Warandestraat, Ziptstraat, Winkelstraat en Tervuursesteenweg (oneven huisnr.'s van 1 t.e.m. 13 en even huisnr's van 2 t.e.m. 26)

HERENT

 • BIN Roeselberg : BIN-coördinator Andre Libert (a.libert@telenet.be)
  Deze BIN omvat de straten : Bijlokstraat (stuk tussen de N26 en de Vaaltweg), de Vaaltweg, Roeselveld, Aarschotseweg en de A. Stesselstraat
  Website : www.binroeselberg.be 
   
 • BIN Delle : BIN-coördinator Pieter Crispeyn (pieter.crispeyn@outlook.com)
  Deze BIN omvat de straten: Molenweg, Kortestraat, Rijgelstraat, Oude-Hoevestraat, Lindenstraat,Potestraat, Eikestraat, Ellestraat, Reikemstraat, Pachthovenweg, Ketelstraat, Drieskensweg, Bosstraat, Groenstraat stuk tussen de Kastanjebosstraat en de Grote Spekstraat), Reikemstraat, Vormzeelweg, Mechelsesteenweg (oneven huisnr.'s van 741 tem 1197 & even huisnr.'s van 736 tem 1160), Lipselaan (oneven huisnr.'s van 47 tem 63 even huisnr.'s van 80 tem 88), Stokstraat;
   
 • BIN Schoonzicht: BIN-coördinator Lorenz Dieltjes (lorenz.dieltjens@gmail.com)
  Deze BIN omvat de straten : Termereboslaan, Schoonzichtlaan, Ijzerenberglaan, Eikenberglaan en Termeredellelaan.
   
 • BIN Den Bremt: BIN-coördinator Katrien Vansantvoet (katrienvansantvoet@msn.com)
  Deze BIN omvat de straten : Den Bremt, Bremveldstraat, Winkselsesteenweg (van nr. 42 tem nr. 72) en de Rijweg (van nr. 172 tem 182).
   
 • BIN Ijzerenberg: BIN-coördinator Caroline Indekeu (BIN.winksele@gmail.com). Deze BIN omvat de straten: Termerestraat, Heidestraat, Paardenveldstraat, Nieuwe Steenweg, Dieriksgroebe, Dalenstraat? Bodemveldstraat en Keeromstraat. 


Interesse om een BIN op te starten ?

Neem contact op met onze diensten via e-mail: pz.herko.diefstalpreventie@police.belgium.eu of telefoon : 016/85.34.00. Neem ook eens een kijkje op de website van het kenniscentrum BIN of be.safe.be.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie HerKo via het contactformulier of telefonisch via 016 85 34 00.