Festival? Wees op je hoede ;-) Enkele tips

De zomermaanden zijn populaire maanden bij zakkenrollers. Dat blijkt uit politiestatistieken. Vorig jaar werden er zo'n 3.500 gauwdiefstallen aangegeven tijdens juli en augustus, en het werkelijke aantal ligt wellicht nog veel hoger. Eén van de favoriete werkterreinen voor gauwdieven zijn de diverse festivals met gegarandeerd succes.

Festival? Wees op je hoede voor zakkenrollers

We weten dat heel wat jeugd af en toe een festival bezoekt. Het lijkt ons dan ook interessant om deze vorm van diefstal eens onder de aandacht te brengen en delen graag een aantal preventietips.

TIP 1: Laat overbodige spullen thuis
De voorbereiding begint thuis al. Bekijk je waardevolle spullen en vraag je af: heb ik dit wel echt nodig?

TIP 2: Beperk je cash
Vanzelfsprekend geldt: hoe minder je bij je hebt, hoe minder er gestolen kan worden. Gebruik daarom liefst zoveel mogelijk je bankkaart. Als je toch graag cash meeneemt, hou dan bij wat je op wil doen aan drank- en eetbonnen. Eventueel kan je een veiligheidstasje dragen onder je kleding om het geld in op te bergen.

TIP 3: Gebruik een locker
De meeste festivals voorzien lockers, al dan niet tegen betaling. Maak daar ook gewoon gebruik van. Bewaar zeker geen waardevolle spullen in je tent. Die open krijgen, is een fluitje van een cent. 

TIP 4: Kies een strategische opbergplek
Kies een strategische plek voor de items die je bij je draagt, zoals je gsm, bankkaart of portefeuille. Zorg dat je er altijd goed zicht op hebt. Niet op je rug of langs de zijkant van je lichaam, Kies bijvoorbeeld voor een heuptasje dat je vooraan draagt. Zo kan je ze meteen controleren als je twijfelt of ze veilig zijn. Zorg ook dat je spullen goed afgesloten zijn met een ritssluiting. Nog beter als je die rits naar je toe kan keren. 

TIP 5: Ga voor risicospreiding
Maak het niet te makkelijk voor een dief. Als je je bankkaart bij je gsm steekt, ben je die ook kwijt wanneer je gsm gestolen wordt. Zorg er ook voor dat je spullen niet te zichtbaar zijn voor de dief.

TIP 6: Noteer je IMEI-nummer
Noteer voor je vertrekt het International Mobile Equipment Identitynummer (IMEI) van je gsm, smartphone of tablet. Hiermee kan je het toestel laten blokkeren bij diefstal, wanneer je aangifte doet bij de politie. Je kan dit nummer opvragen met de code *#06#. Beveilig je telefoon ook met een wachtwoord, om te bemoeilijken dat je gestolen toestel kan worden gebruikt. Let wel op voor "shouldersurfing". Daarbij kijkt een dief mee over je schouder om je wachtwoord te achterhalen. Toets het dus discreet in.

TIP 7: Let op elkaar
Wees alert voor de mensen rondom jou, hou een oogje in het zeil en let op je vrienden.

Labels