Conferentieoplichting

Vorige week hadden we het over de verspreiding van beroepsgegevens op de gespecialiseerde sociale media die van de profielhouders een uitgelezen doelwit maken. Oplichters zijn ook zeer verzot op die gegevens.

Dit is namelijk het geval om een constructie op te kunnen zetten die conferentieoplichting wordt genoemd.Een oplichting die al enkele jaren bestaat, vooral in Canada, maar die opnieuw ingang vindt wegens de actualiteit en vooral wegens de verspreiding van het Ebolavirus.

Laten we hem Nicolas noemen. Hij werkt voor een bekende farmaceutische firma. Op zijn Linkedinprofiel zegt hij dat hij een rol speelt in de levering van de producten van zijn firma.Estella neemt contact met hem op. Ze is chirurg en werkt voor een bekende ngo. Ze is momenteel in Senegal waar ze preventie- en vormingsplannen uitwerkt rekening houdende met de huidige gezondheidssituatie in Afrika.Ze legt hem uit dat ze van plan is een snel kanaal voor verzending van geneesmiddelen tot stand te brengen om een eventuele epidemie het hoofd te bieden.Nicolas antwoordt en beschrijft de bestaande procedures.De mails volgen elkaar op. Estella bezorgt hem foto's van het centrum waarin ze werkzaam is. Ze stelt Nicolas uiteindelijk voor de beroepsomgeving te verlaten en haar Facebookpagina te bezoeken.Hij is verbaasd, want de laatste updates zijn verschillende weken oud. Ze bevestigt dat, maar legt uit dat het team daar in Senegal slechts over één computer beschikt en dat ze haar Facebookpagina bijwerkt als ze op doortocht is in Frankrijk.

Estella wordt met de dag ondernemender. Ze spreekt over zichzelf. Ze is vrijgezel (dus vrij denkt Nicolas), dochter van een voormalige diplomaat (dus rijk), chirurg (dus intelligent), werkt bij een ngo (dus aardig), directrice (dus interessante sociale positie), speelt basket/zwemt (dus ziet er fysiek niet slecht uit) … en bovendien vindt ze het plezierig om met hem te communiceren. Dat ziet er goed uit.Ze kondigt Nicolas haar komst in Parijs aan voor een conferentie. Ze legt uit dat ze hem wil ontmoeten. Nicolas, een beetje alleen op dat moment, hapt toe.

Ze stelt voor zich in te schrijven via het secretariaat van de ngo. Hij moet enkel zorgen van zijn vervoer, wat hij doet.Op de site waarvan ze hem de link heeft bezorgd, wordt Nicolas gevraagd een formulier in te vullen, een kopie bij te voegen van zijn identiteitsbewijs alsook een foto voor de toegangsbadge en een bedrag van 395 euro te storten dat het voorschot voor het hotel en de organisatie zal dekken. Daarna natuurlijk geen nieuws meer.

U hebt het begrepen, naast het verlies van het geldbedrag heeft hij identiteitsgegevens prijsgegeven aan de hand waarvan de oplichters zich voor hem kunnen uitgeven. Wees dus voorzichtig met dergelijke verzoeken.