Cyberpesten

Eind vorig jaar hadden we het over de campagne die de dienst gelijkheid en diversiteit van de federale politie heeft opgestart om cyberpesten te bestrijden. De studenten van het ISFSC, een Brusselse school voor communicatie, werkten actief mee aan die campagne.Geruchten liggen vaak aan de basis van de perikelen die de slachtoffers van cyberpesten ervaren.

Door de snelheid waarmee internet informatie verspreidt, is het mogelijk dat die informatie niet-geverifieerd of gewoonweg vals is.Als de internetgebruikers dergelijke informatie ontvangen, duurt het niet lang voor ze die doorsturen. Daarbij vergeten ze soms welke functie ze bekleden. Zo worden berichten, doorgestuurd door personen uit de gerechtelijke wereld - die denken in ieders belang te handelen -, voor echt verklaard omdat ze hun officiële handtekening dragen.

In termen van marketing kreeg die massale verspreiding de naam 'buzz'. Buzz is een Engels woord, een onomatopee die het typische gezoem van een tamelijk groot insect nabootst, zoals een bij of een wesp.In de digitale wereld verwijst de term naar geruchten op internet.

Met die kleine semantiekoefening vestigen we uw aandacht op het project van het jeugdhuis 'Le Grand Moulin' van Neufvilles in de gemeente Soignies.Het project 'Effet Buzz' is het resultaat van de samenwerking tussen de jeugdleiders en de jongeren die naar het jeugdhuis komen.Ze hebben nagedacht over de betekenis van geruchten, de manier om ze op te sporen en vooral om zich ertegen te wapenen.

Daarom hebben ze beslist om een gerucht te verzinnen en het op de sociale netwerken te verspreiden. Er werd onder meer voorgesteld om de bevolking mee te delen dat er binnenkort in de gemeente kernafval zou worden opgeslagen of dat er een mestverwerkingsbedrijf zou komen in de buurt van het voetbalveld.Uiteindelijk kozen ze voor het gerucht dat het dodenmonument in het stadscentrum zou worden neergehaald en vervangen door een voedselautomaat.Als u wilt weten wat er is gebeurd, nodig ik u uit om de film te bekijken die naar aanleiding hiervan werd gemaakt. Daarvoor gaat u naar de website die het jeugdhuis speciaal heeft aangemaakt.

Bij de film hoort ook een pedagogisch boekje dat leerkrachten kunnen gebruiken om hun leerlingen stof tot nadenken te geven.

www.effetbuzz.be