De evolutie van piraterij in 2015; waaraan kunnen we ons verwachten?

Zoals elk jaar hebben de grote ontwikkelaars van beveiligingssoftware hun vooruitzichten in verband met onze digitale veiligheid gepubliceerd. Ik koos voor de rapporten van McAfee en Kaspersky om de trends op een rijtje te zetten die we in 2015 mogen verwachten.

Uit het voorbije jaar onthouden we onder meer de cyberaanvallen tegen Sony.Die trend van cyberspionage zou zich voortzetten in 2015.

Hachers zullen hun technieken proberen te verfijnen om informatie te verzamelen op een zo discreet mogelijke manier.Concreet zullen ze trachten in te breken in een systeem en er ongemerkt één of meerdere programma's op achterlaten zonder ze meteen te activeren. Na enkele maanden starten ze het programma op en beginnen ze informatie te verzamelen.

Deze techniek zou trouwens niet alleen meer door cyberspionnen worden toegepast, maar ook door cybercriminelen die op onze persoonlijke gegevens uit zijn.

Een andere trend: meer aanvallen tegen het 'internet der dingen'.Om het ons gemakkelijk te maken, kunnen we tegenwoordig veel voorwerpen uit ons dagelijks leven op het internet aansluiten, denk maar aan smarttelevisies of veiligheidscamera's. Deze toestellen werken vaak met hun eigen besturingssysteem.

Door misbruik te maken van een zwakke plek in het besturingssysteem van deze nieuwe apparaten, kunnen hackers inbreken in het netwerk waarop ze aangesloten zijn.

En met het groeiende aantal met internet verbonden toestellen in omgevingen zoals de gezondheidssector, kan malware de toegang verschaffen tot gevoeligere persoonlijke gegevens dan onze creditcardgegevens. Een andere bron van ongerustheid is de Cloud die steeds vaker wordt gebruikt voor externe gegevensopslag, want hij biedt toegang tot onze gegevens vanaf onze computer, die van onze werkgever of onze smartphone.Ik had het eerder al over ransomware, software die uw bestanden gijzelt en losgeld eist om ze opnieuw te kunnen openen.

Volgens de voorspellingen zou een nieuwe variant van deze ransomware zijn intrede doen die specifiek gericht zou zijn op de toestellen die toelaten bestanden in de Cloud op te slaan. Zodra de computer besmet is, zal de ransomware de verbindingsgegevens van de gebruiker trachten te gebruiken om vervolgens zijn opgeslagen bestanden in de Cloud te besmetten en ontoegankelijk te maken. Waakzaamheid is dus geboden.Volgende week ga ik verder met het overzicht van de digitale trends van 2015.