Een echt politie-uniform voor ons Manneken-Pis

Op 7 december is het Dag van de Geïntegreerde Politie. Bij deze gelegenheid kreeg Manneken-Pis, het beroemdste jongetje van ons land, een kostuum dat volledig vervaardigd is uit een gedragen uniform. Het gaat om een creatie van het maatwerkbedrijf 'L’Ouvroir' in samenwerking met de officiële aankleders van de GardeRobe MannekenPis.

Een echt politie-uniform voor ons Manneken-Pis

Wie anders dan ons nationaal symbool om met een politie-uniform te pronken op 7 december? Aangezien onze 'mannequin' slechts 55 centimeter meet, is het echter niet eenvoudig om een outfit in zijn maat te vervaardigen. Het nieuwe kostuum van Manneken-Pis is door verschillende handen gegaan. "We wilden er een upcyclingproject van maken en daarom hebben we gekozen voor een uniform vervaardigd uit gedragen uniformstukken. We hebben hiervoor een beroep gedaan op het maatwerkbedrijf 'L’Ouvroir' dat gespecialiseerd is in het domein", verduidelijkt Rosetta Collura, adviseur coördinatie bij de Directie van de logistiek van de Federale Politie.

In totaal vijf naaisters van 'L’Ouvroir' gingen aan de slag om het mini-uniform te vervaardigen. "Nadat we in oktober een echt uniform ontvingen, hebben we eerst een afspraak vastgelegd met de GardeRobe MannekenPis om zeker te zijn van de ontwerpdetails waarna we aan de concrete uitvoering zijn begonnen", verduidelijkt Noémie Breeus, productieverantwoordelijke bij het bedrijf dat sinds 1927 actief is. "Ik werk met heel mijn hart mee aan dit project, vooral omdat ik veel respect heb voor de politie", vertelt Fatiha die deel uitmaakt van het naaistersteam. "Het was de eerste keer dat we aan zo'n mini-ontwerp werkten. Eerst hebben we het uniform uit elkaar gehaald en gezocht welke delen we konden gebruiken om er een nieuw uniform in een kleine maat van te vervaardigen. De logo’s zijn niet gewijzigd, maar soms verplaatst om beter bij de grootte van Manneken-Pis te passen."

Dit nieuwe kostuum is het 1139e dat het beroemdste jongetje van ons land zal aantrekken! "Je moet weten dat de eerste afbeelding van een kledingstuk gedragen door Manneken-Pis dateert van 1615. Vervolgens schonk Lodewijk XV hem een kostuum in 1747 en dat is het eerste dat we in ons bezit hebben", verduidelijkt Gianni Cudicio, de adjunct-aankleder van Manneken-Pis die bij de GardeRobe MannekenPis werkt.

Gianni en zijn collega Nicolas helpen bij de realisatie van elk voorgesteld kostuum. "Vóór de eigenlijke creatie moeten twee commissies worden doorlopen: een adviescommissie en een commissie samengesteld uit burgemeesters en schepenen. Daarna stuurt de Stad Brussel een model, een patroon om het kostuum in de juiste maten te kunnen vervaardigen. Er zijn echter vaak verschillende pasbeurten nodig, soms wel zes! Voor lastminuteaanpassingen werken we samen met onafhankelijke naaisters. Dat is soms onontbeerlijk …"

Het kostuum dat Manneken-Pis op 7 december droeg, was niet zijn eerste politie-uniform maar wel het eerste dat de Geïntegreerde Politie vertegenwoordigt. Het was het eerste kostuum van de maand ... maar hij droeg het niet voor lang. "Op 7 december vieren we ook het feest van Sint-Ambrosius, de patroonheilige van de imkers. Manneken-Pis heeft dus recht op twee kostuums op één dag. Er zijn echter dagen waarop hij wel vijf of zes keer van kostuum wisselt! Dit jaar zal hij tussen 180 en 190 outfits gedragen hebben, want hij draagt er niet elke dag een", besluit de adjunct-aankleder van Manneken-Pis.