Een onlinewereld

De laatste cijfers leveren het bewijs: we zijn steeds vaker online.

De vijfde editie van de studie MMS (Multi-Screen & Mobile Survey), besteld bij het studiebureau GFK België door Havas Media Brussels, wijst onder meer uit dat 46 % van de Belgen tegenwoordig een smartphone bezit. Meer dan 30 % verklaart bovendien in het bezit te zijn van een tablet.Deze nieuwe digitale instrumenten laten ons toe om actief te zijn in onze professionele en persoonlijke omgeving, maar met deze tweede schermen kunnen we ook interageren met onze favoriete radiozender of met een tv-programma dat aan de gang is.

Dat doen we in het bijzonder via de applicaties van de grote sociale netwerken zoals Facebook en Twitter.Maar voor hen is die interactie ook een kans om meer over ons te leren en dus om reclame beter op ons af te stemmen.We moeten echter beseffen dat vele gegevens op onze smartphone of tablet op die manier worden gedeeld.Onlangs heeft Facebook zijn applicatie voor mobiele toestellen bijgewerkt.

In een klein venster kon u zien wat de nieuwigheden waren.

Maar wie heeft dat allemaal gelezen?

Als u zonder nadenken op de knop 'installeren' klikte, gaf u Facebook de toestemming om de inhoud van de sms-berichten op uw smartphone te lezen. U moet weten dat de vorige versie reeds het recht had gekregen om uw oproepgeschiedenis en lijst van contacten in te kijken.

Met de nieuwe versie kan Facebook zien met wie u het vaakst contact hebt, zowel via voicemail als sms.Als u voor uw werk vaak sms-berichten stuurt om informatie uit te wisselen met collega's, tijdens een vergadering of in het openbaar vervoer omdat u discretie verkiest, neemt Facebook voortaan mee aan dat proces en krijgt het er kennis van.

Dit kan problemen opleveren met de vertrouwelijkheid wanneer u vanwege uw beroep gebonden bent aan het beroepsgeheim.Op zijn hulppagina legt Facebook uit dat het de dubbele authenticatie wil vereenvoudigen, een proces waarin u na invoer van uw loginnaam en paswoord een sms ontvangt met een code om deze authenticatie te voltooien. Een uitleg die de internetspecialisten niet echt bevalt.Denk dus best twee keer na voor u applicaties installeert en kijk vooral goed naar de rechten die u hun toekent.