Gebruik niet alleen een wachtwoord maar activeer tweestapsverificatie!

Oktober is Europese maand van de cyberveiligheid. Het Centrum voor Cybersecurity België en de Cyber Security Coalition lanceren een nieuwe bewustmakingscampagne. Dit jaar is het thema de beveiliging van accounts. We maken de balans op met commissaris Olivier Bogaert van de Computer Crime Unit van de Federale Politie.

Gebruik niet alleen een wachtwoord maar activeer tweestapsverificatie!

Olivier Bogaert, bewustmaking blijft een cruciale factor in cyberveiligheid. Is het net daarom belangrijk om deze campagne voort te zetten die al aan haar 6e editie toe is? 

Inderdaad, en uit de laatste opiniepeilingen over wachtwoorden blijkt het belang van preventie. Gebruikers kiezen nog te vaak voor een gemakkelijke oplossing door bijvoorbeeld hun voornaam, een geboortedatum of een eenvoudige tekencombinatie zoals 1234 te gebruiken. Je wachtwoorden zijn nochtans de sleutels tot je virtuele huis en zelfs tot je kluis ...

Bovendien zijn te veel gebruikers onvoorzichtig door persoonlijke informatie openbaar te maken … 

Een ingevuld profiel op internet en vooral het antwoord op een geheime vraag om een wachtwoord te wijzigen, kan de hacker een schat aan informatie geven. Ik raad ook aan om voorzichtig te zijn met wat je post op professionele netwerken zoals LinkedIn. Als je je functie vermeldt, kan dit de aandacht trekken van hackers die je berichten zullen sturen. Zo kunnen ze je makkelijker misleiden en spyware op je computer installeren ...

Olivier Bogaert

Het risico op hacking is bijzonder groot tijdens het telewerken ... 

De werknemers bevinden zich immers in een omgeving met andere gevaren. Ik raad altijd aan om privé- en professionele sessies/computers gescheiden te houden. Als je dezelfde toestellen gebruikt, is er een risico op gegevenslekken, omdat de informatie van de verschillende applicaties samenvloeit.

Om het hoofd te bieden aan hacking, vraagt het Centrum voor Cybersecurity ons 'tweestapsverificatie' te activeren. Het centrum legt trouwens de focus op deze extra beveiliging. Waarover gaat het precies?

Tweestapsverificatie (in het Engels two-factor authentication of 2FA) is een methode die de gebruiker beschermt. Voor toegang tot een account zijn twee elementen vereist die de identiteit bewijzen: het wachtwoord en een eenmalige code. Je bekomt deze code bijvoorbeeld via sms, telefoon, token of een applicatie zoals 'Authenticator'. Met tweestapsverificatie heeft de hacker dus meer nodig dan gewoon toegang tot je computer. En bij hacking worden de gebruikers onmiddellijk verwittigd.

De campagne in oktober staat volledig in het teken van tweestapsverificatie met radiospots en video's op sociale media.

Hoe kies je een goed wachtwoord? 

  • Gebruik kleine letters en hoofdletters.
  • Voeg cijfers toe en gebruik een symbool zoals een uitroepingsteken.
  • Kies een wachtwoord dat uit minstens tien tekens bestaat.
  • Neem een zin en plak de woorden aaneen of gebruik de eerste letters van elk woord.

> Ontdek de nieuwe bewustmakingscampagne op https://campagne.safeonweb.be/nl/tweestapsverificatie

> Ontdek de site van het Centrum voor Cybersecurity België en van de Cyber Security Coalition