Instagram (en inbrekers) kunnen je traceren

U gebruikt Instagram en u hebt de gewoonte om foto's te nemen en ze te delen met uw vrienden, die deze toepassing ook gebruiken.

Instagram werd in oktober 2010 gelanceerd en in april 2012 opgekocht door Facebook. Het sociale netwerk heeft als nieuwe eigenaar de gebruiksvoorwaarden van de toepassing gewijzigd om de gebruikersgegevens te kunnen gebruiken voor reclamedoeleinden. Andere ontwikkelaars hadden het potentieel van deze kruising van informatie al begrepen. Zo verscheen de toepassing Instalook in 2011.

Via deze tool kunt u op uw telefoon de profielen van de Instagramgebruikers zien die zich in uw buurt bevinden en, als dit profiel niet privé is, hun foto's en de informatie van die foto's (in het bijzonder de locatie) raadplegen. Dat lijkt leuk, maar eigenlijk kan dat bijzonder gevaarlijk blijken te zijn wegens de informatie die op die manier beschikbaar is.

Stel dat u met vakantie vertrekt. U bent in de luchthaven of in een station. U doodt de tijd met uw smartphone. Instagram is ingeschakeld, u neemt foto's van de familie in afwachting van uw vertrek. Als er ook potentiële inbrekers aanwezig zijn, kunnen zij aan de hand van de toepassing die ik beschrijf uw fotoalbum doorbladeren, uw woonplaats ontdekken en deze lokaliseren. En aangezien u op het punt staat te vertrekken, kunnen ze ook ervan uitgaan dat het huis of het appartement waarvan ze foto's aantreffen, leeg zal zijn wanneer zij langskomen.

U kunt zich de gevolgen wel voorstellen. De uitgever van veiligheidsoplossingen Bitdefender heeft meer dan 800 000 Android-apps die beschikbaar zijn in de Play Store geanalyseerd. Hieruit bleek dat ongeveer 35 % van die apps toegang geven tot persoonlijke foto's en het mogelijk maken om ze te lokaliseren, de gebruikers te lokaliseren, e-mailadressen op het internet te verspreiden, contact- en oproeplijsten zonder waarschuwing te raadplegen.

U moet dus bijzondere aandacht hebben voor de toestemmingen die de gedownloade apps vragen, omdat sommige apps verbindingen maken naar de opnemers van het toestel zoals de camera, de microfoon en de gps en die dus bijzonder geschikt zijn om uw informatie te verzamelen en mee te delen.

En om terug te komen op Instagram, de aanleiding voor deze rubriek, nodig ik u uit om naar de onderstaande link te gaan om uw waardevolle informatie te beschermen.

Uw waardevolle informatie te beschermen?