Opgelet met zaklampapplicaties!

Enkele weken geleden woonde ik het concert van Etienne Daho bij. Als u zoals ik liefhebber bent van zo'n avondje uit, zult u hebben vastgesteld dat de oplichtende aanstekers waarmee op het ritme van de zwoele nummers van de artiest heen en weer werd gezwaaid, werden vervangen door het licht van de ledlampjes waarmee onze smartphones zijn uitgerust. De zaklamptoepassingen, waarvan er op de Play Store Android tientallen zijn terug te vinden, zijn zeer populair.

De site SnoopWall selecteerde 10 van de beschikbare toepassingen en interesseerde zich daarbij meer specifiek voor de rechten die ze zich op uw telefoon geven.

Op basis van dit onderzoek kon worden vastgesteld dat er rechten worden toegekend zonder dat begrepen kan worden waarom ze op het vlak van doelmatigheid gerechtvaardigd zijn.

Zo vragen verschillende toepassingen het telefoonnummer te zien, de locatieservices in te schakelen, de agenda te lezen, de afbeeldingen in te kijken.En nog maar te zwijgen over de toegang tot uw sms'en en uw lijst met contacten.SnoopWall heeft de keten van de verbindingen nagetrokken om vast te stellen dat de gegevens naar Rusland, China en India vertrokken.Een van de experts die aan dit onderzoek heeft deelgenomen, preciseert dat sommigen die gegevens voor criminele doeleinden lijken te gebruiken. Tegelijkertijd is het voor een staat die een grote hoeveelheid informatie over de gebruikers zou willen verzamelen een uitstekende manier om te werk te gaan.Wanneer men een van die toepassingen wil installeren, worden de machtigingen duidelijk vermeld in de gebruiksvoorwaarden.Velen onder ons overlopen ze, maar zonder ze te lezen. De interesse gaat immers enkel uit naar de functie.

Sommige toepassingen plaatsen de knop 'aanvaarden' boven de machtigingen waardoor het dus zelfs niet nodig is om de informatie te overlopen om de installatie op te starten.

Neem daarom altijd de tijd om de voorwaarden en de toegangsrechten te lezen die bij de installatie van een toepassing worden toegekend.En kijk uit voor de grootte ervan: bij een zaklamptoepassing van meer dan 10 MB moet u zich toch vragen stellen.Bij wijze van vergelijking, SnoopWall heeft zijn eigen toepassing ontwikkeld, Privacy Flashlight, gewaarmerkt en zonder spion. Ze is slechts 72 kB groot en er zijn slechts twee machtigingen vereist om ze te installeren.-