Opgelet! Oplichters misbruiken identiteiten van politietop

Tal van burgers melden dat ze verdachte mails krijgen van leidinggevenden bij de politie en het gerecht. Opgelet, want de berichten komen telkens van oplichters! Door de identiteit van politiemensen en magistraten te misbruiken, willen ze gewoon geld van mensen ontfutselen. 

Phishing INTERPOL

Modus operandi

Sommige mails worden verstuurd in naam van de commissaris-generaal van de Federale Politie, eerste hoofdcommissaris Marc De Mesmaeker. Ook de naam van Catherine De Bolle, de huidige directeur van Europol en voormalig commissaris-generaal van de Federale Politie komt voor. Meer recent duikt nu ook de naam van Eric Snoeck op, directeur-generaal van de Federale Gerechtelijke Politie, en van federaal procureur Frédéric Van Leeuw. Ook andere diensten en namen van leidinggevenden bij politie en gerecht worden misbruikt door de oplichters.  In de mails wordt u er vaak van beticht een bepaald misdrijf te hebben gepleegd. De mail heeft bijvoorbeeld als titel ‘Uw Oproeping’ en er staat in dat u seksueel getinte foto’s naar minderjarigen heeft gestuurd. De afzender zegt dat u een boete moet betalen, een soort van onmiddellijke inning of een minnelijke schikking, want anders zal u vervolgd worden door het parket. Jammer genoeg betalen mensen die zogezegde boete soms. Onterecht, want het geld gaat rechtstreeks naar de oplichters.  Dit soort oplichtingspraktijken komt al langer voor in Franstalige landen. Hierover is binnen Europol intussen overleg aan de gang. Maar heel recent zijn er nu ook enkele berichten in het Nederlands opgedoken.  

Praktische tips

De Federale Politie waarschuwt voor deze oplichtingspraktijken en geeft een aantal tips om mails of berichten van oplichters te kunnen herkennen. 

 • De politie of het gerecht zal u nooit een boete sturen via e-mail.
 • Controleer het mailadres van de afzender. Als dat er verzonnen of vreemd uitziet (bijvoorbeeld federalepolitie@hsruhaw.com of federalpolice@gmail.com), dan is de kans groot dat het om een poging tot oplichting gaat. Politiediensten gebruiken nooit een gratis e-mailadres!  
 • Een e-mail die spel- of grammaticafouten bevat of die niet professioneel is opgesteld, is verdacht.
 • Controleer op internet of er meldingen zijn over een bepaald mailadres of boodschap. Websites zoals www.hoax-net.be of www.signal-arnaques.com kunnen u meer info geven over oplichtingspraktijken.
 • Beantwoord nooit een mail die verdacht lijkt. Hoe minder gegevens de oplichters van u hebben, hoe beter.  
 • Meld de frauduleuze mail in één muisklik aan de bevoegde diensten via de site Safeonweb: https://www.safeonweb.be/nl/nuttige-links 
 • Stuur een kopie van de frauduleuze mail naar volgend adres: verdacht@safeonweb.be. Verwijder vervolgens de verdachte mail.

 

Bent u toch het slachtoffer van oplichting met een valse mail?

 • Verwittig zo snel mogelijk uw bank en Card Stop om eventueel uw bankkaarten te laten blokkeren.
 • Neem contact op met de Lokale Politie om aangifte te doen.
 • Verander uw wachtwoorden en doe eventueel een virusscan wanneer u denkt malware te hebben geïnstalleerd.

 

Meer weten?

 • Voor meer informatie kunt u de website van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) : https://ccb.belgium.be/nl. Installeer de nieuwe App van Safeonweb op uw telefoon, zo blijft u op de hoogte van de laatste modus operandi van oplichters en krijgt u een realtimewaarschuwing als uw wifinetwerk geïnfecteerd is.
 • Dit jaar alleen al zijn er 3,7 miljoen verdachte berichten doorgestuurd naar verdacht@safeonweb.be, dat zijn er gemiddeld maar liefst 12 000 per dag (CCB)!
 • Nationaal Veiligheidsplan 2022-2025 - Het onderwerp van dit artikel maakt deel uit van de strijd tegen het fenomeen Hacking, informaticasabotage, informaticabedrog en oplichtingen met internet