Toeschouwers opnieuw welkom op de Grote Prijs Formule 1

Na de vorige editie die achter gesloten deuren plaatsvond, is Francorchamps klaar om op 27, 28 en 29 augustus 2021 dagelijks 75 000 toeschouwers te ontvangen voor de Grote Prijs Formule 1. De Federale Politie en de Lokale Politie zullen samen met alle partners zorgen voor een vlot verloop van dit evenement. De Federale Politie zal via haar Twitteraccount @BelPoliceEvent in vier talen reisinformatie en preventietips geven.

Toeschouwers opnieuw welkom op de Grote Prijs Formule 1

Toegang tot de site

Dit jaar mogen toeschouwers het evenement bijwonen, maar ze moeten wel een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen. Dit certificaat (voor toeschouwers ouder dan 12 jaar), een identiteitsbewijs en een e-ticket op naam zijn de drie documenten die u nodig heeft om toegang te krijgen tot de site. Meer informatie hierover op de website https://www.spagrandprix.com/nl/covid-19.

 

Mobiliteit

Er werd een plan opgesteld om de mobiliteit en de verkeersdoorstroming te bevorderen. Door de overstromingen in de provincie Luik zijn sommige verkeersassen nog steeds buiten gebruik. De autosnelwegverbinding E40/E25 (tunnel van Cointe) is nog niet volledig opengesteld voor het verkeer en het is verboden om door de stad Luik te rijden. De hieronder beschreven routes leiden naar parkings dicht bij het circuit. Door de verkeersmaatregelen dient u soms een andere route te volgen dan de route die de gps aanbeveelt. Daarom is het absoluut noodzakelijk dat u uw gps uitschakelt en nauwgezet de gekleurde borden en de aanwijzingen van de stewards en politieagenten in acht neemt.

Andere tip: vertrek vroeg genoeg en voorzie extra tijd om naar het circuit te komen en files te vermijden. De parkings zijn elke dag vanaf 6.00 uur open. Automobilisten worden verzocht de toegangsdocumenten tot het circuit (doorgangsbewijs, parkingreservatie enz.) zichtbaar achter hun voorruit te plaatsen zodra ze de site naderen.

Aan elke toegang tot het circuit, maar ook binnen de site, zullen de toeschouwers en hun bagage aan een controle onderworpen worden.

 

Sociale media

De Federale Politie zal dit weekend in real time via een uniek kanaal communiceren: Twitter. Informatie wordt op die manier onmiddellijk in vier talen verspreid via het account van de Federale Politie. Dit account is specifiek voor de communicatie tijdens grote evenementen aangemaakt: @BelPoliceEvent. Een maximum aan informatie over de mobiliteit en de veiligheid van de toeschouwers zal via dit account worden gecommuniceerd.

Follow the Police advice on the circuit.

Ter plaatse om de veiligheid te waarborgen

De Coördinatie- en steundirectie van de Federale Politie van Luik zal de veiligheid tijdens het evenement waarborgen in nauwe samenwerking met de politiezone Stavelot-Malmedy. Vele andere politiezones en andere diensten van de Federale Politie, waaronder de Wegpolitie van Luik, de Federale Gerechtelijke Politie van Luik, de Luchtsteun, de politie te paard enz. zullen steun bieden.

Duitse en Nederlandse collega's komen het politiedispositief versterken om de buitenlandse toeschouwers zichtbaarheid, een goede ontvangst en kwaliteitsvolle hulp te verzekeren.

De Geïntegreerde Politie verzorgt dit beheer in perfecte samenwerking met de organisatoren, alsook met de verschillende hulpdiensten en andere private veiligheidsdiensten op het terrein om de editie 2021 van de Grote Prijs voor het publiek in de beste omstandigheden te laten verlopen.

 

Hulp nodig?

Hebt u dringende hulp nodig, bel dan het nummer 112 en geef de operator uw locatie door met behulp van de 100 op de site aangebrachte borden.

HELP

 

Verboden voorwerpen: privédrones

Enkel de hulpdiensten mogen gebruikmaken van drones. Elk gebruik van privédrones is verboden.

Andere zaken die niet toegelaten zijn op de site: glazen verpakkingen, tenten, wapens, dieren, fietsen, steps, pyrotechnische tuigen, rookvormende middelen, ladders, parasols, vlaggenstokken enz.

 

Security control

 

Diefstalpreventie

Om diefstallen te vermijden, moeten de toeschouwers hun voertuig goed afsluiten en mogen ze er geen waardevolle voorwerpen in achterlaten. Ondanks de bijzondere opmerkzaamheid van de politiediensten zijn er in de omgeving van het circuit ook regelmatig pickpockets te bespeuren. Wees dus bijzonder waakzaam.

Look out !

Mobiliteitsinformatie  

Routes

Tips: op tijd vertrekken, de gps uitschakelen en volgende routes volgen:

Route voor de toeschouwers die van het westen van België en Noord-Frankrijk komen

  1. A15/E42 tot de verkeerswisselaar van Daussoulx
  2. In Daussoulx de A4/E411 nemen richting Luxemburg
  3. Afrit 18 'Marche-Courrières' nemen en op de N4 blijven richting Marche-en-Famenne
  4. Vanaf Marche de N63 volgen richting Luik tot afrit Tinlot
  5. In Tinlot de N66 richting Malmedy nemen                

 

Alternatieve route voor de toeschouwers die van Brussel komen (om files op de autosnelweg tussen Verviers en Francorchamps te vermijden)

  1. De A4/E411 richting Luxemburg nemen
  2. Afrit 18 'Marche-Courrières' nemen en op de N4 blijven richting Marche-en-Famenne
  3. Vanaf Marche de N63 volgen richting Luik tot afrit Tinlot
  4. In Tinlot de N66 richting Malmedy nemen

 

Parkings

Afhankelijk van het toegangsticket zijn er rond het circuit drie verschillende zones:

Geel (Source):  deze zone in het noorden van het circuit is bereikbaar via de autosnelweg E42, afrit 10 Francorchamps

 

Geel (Source):

deze zone in het noorden van het circuit is bereikbaar via de autosnelweg E42, afrit 10 Francorchamps

Groen (Combes)

 

Groen (Combes):

deze zone in het zuidoosten van het circuit is bereikbaar via de autosnelweg E42, afrit 11 Malmedy

Rood (Blanchimont)

 

Rood (Blanchimont):

deze zone in het zuidwesten van het circuit is bereikbaar via Trois-Ponts en Stavelot

Plan 2021 - Formula 1 Belgian Grand Prix

Motorfietsen en fietsen

Motorfietsen kunnen de verlichte aanwijzingsborden volgen om de gedeeltelijk voor hen bestemde parking P1 te bereiken. Op de parking zal er een bewaarplaats zijn voor de helmen en uitrusting.

Toeschouwers die het circuit met de fiets willen bereiken, kunnen hun fiets stallen op de parking van het oude station van Stavelot, gelegen in de Avenue André Grégoire in Stavelot en via de Pré-RAVeL (lijn 44a) naar de ingang Blanchimont gaan. Ze kunnen hun fiets gratis stallen en de parking staat onder toezicht.  

 

Bussen

Er zijn meerdere parkings voor bussen die beschikken over een vooraf aangekocht parkingticket. Voor deze bussen is er een op voorhand uitgetekende route.

Autobussen met een blauwe of gele reservatie moeten afrit 9 van de E42-A27 nemen in de richting Verviers-St.-Vith, en afrit 10 in de richting St.-Vith-Verviers. Vanaf dan zullen ze naar hun parkeerzone worden geleid.

Er is ook voorzien in parkeerplaatsen voor bussen zonder reservatie in de groene zone (Combes) en de rode zone (Blanchimont).

 

Vertrekken met de taxi

Tal van taxi's zullen naar Francorchamps komen om de toeschouwers na afloop van de Grote Prijs weg te brengen. Deze taxi's zijn ter beschikking van het publiek en zullen geparkeerd staan op parking P24 in het centrum van het dorp.

 

Openbaar vervoer

Het circuit is bereikbaar per trein via het station van Verviers. Op vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 augustus organiseert de TEC Luik-Verviers speciale busdiensten vanaf het station van Verviers naar het circuit.

Meer informatie: www.infotec.be (rubriek Nieuws) en www.belgianrail.be.