Valse bankmedewerkers uit Nederland opgepakt

De Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen heeft een bende oplichters opgerold die zich voordeden als bankmedewerkers en aan huis kwamen bij oudere mensen omdat hun bankkaart zogezegd geblokkeerd moest worden. Ze vroegen de kaart en de pincode van de slachtoffers en roofden hun bankrekening leeg. Vijf verdachten, waaronder vier Nederlanders, zijn opgepakt. Een deel van de buit kon worden gerecupereerd.

Actua

In de eerste helft van december 2023 is een bende erin geslaagd meerdere, voornamelijk oudere, mensen in Oost-Vlaanderen op te lichten met de truc van de valse bankmedewerker. Bij deze vijf feiten maakten ze 36.687 euro buit.

Valse bankmedewerkers

De werkwijze was steeds dezelfde: het slachtoffer wordt opgebeld door een man met Nederlands accent, die uitlegt dat er een som geld op frauduleuze wijze van de rekening van het slachtoffer naar het buitenland is gegaan, en dat de bankkaart geblokkeerd moet worden. Ze delen aan de slachtoffers mee dat er een bankmedewerker zal langskomen om de bankkaarten op te halen. Ze blijven aan de lijn totdat er door de valse bankmedewerker wordt aangebeld aan de woning van het slachtoffer. De valse bankmedewerker is in het bezit van een kaartlezer en vraagt aan het slachtoffer om zijn/haar bankkaarten en pincodes te overhandigen. De valse bankmedewerker stopt ter plaatse de bankkaart in de kaartlezer en geeft onmiddellijk de code in. De telefoonverbinding wordt pas verbroken nadat de valse bankmedewerker vertrekt bij het slachtoffer.

Bovendien vragen de oplichters ook naar andere waardevolle spullen (gsm, laptop, juwelen) en proberen ze deze ongezien te stelen, of ze melden dat ze deze voorwerpen meenemen om in de kluis van de bank te bewaren.

Het parket van Oost-Vlaanderen gaf de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen de opdracht deze feiten te onderzoeken en besliste de onderzoeksrechter te Dendermonde te vorderen voor het verder onderzoek. Door intensief onderzoek kon de FGP Oost-Vlaanderen zicht krijgen op deze bende, waarbij opviel dat de aansturing vanuit Nederland gebeurde.

Interceptie verdachten

In december 2023 werden vier verdachten opgepakt : twee meerderjarige Nederlanders (20 en 23 jaar) en twee minderjarige Nederlanders (beiden 17 jaar), allen afkomstig uit de regio Rotterdam.

De meerderjarigen werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter te Dendermonde, die besliste om ze onder aanhoudingsmandaat te plaatsen. De minderjarigen werden in handen gegeven van de jeugdrechter, die besliste om ze vrij te laten.

Bij de actie kon 5.916,29 euro worden gerecupereerd. Er werden ook nog waardevolle materialen inbeslaggenomen, onder meer dure iPhones.

Op 27 mei 2024 kon een vijfde verdachte worden aangehouden. Dit betrof een meerderjarige Belg (30 jaar) afkomstig uit de regio Genk. In zijn woning werd een opnamestudio, compleet met synthesizers, computers en luidsprekers in beslag genomen.

Labels