Valse leningen

Fraudeurs bezoeken graag websites die veel succes oogsten zoals Facebook. Als u een pagina op de sociale netwerksite beheert of er een volgt als gebruiker, hebt u vast al eens aanbiedingen gezien om geld te lenen.

Zo worden er dagelijks tientallen gepubliceerd, bovenop de pagina's die speciaal zijn aangemaakt om de leningen te promoten.U leest er dat u een lening kunt krijgen aan een voordelige rentevoet die doorgaans schommelt tussen de 2 en 4 % en dat alle projecten worden aanvaard.Zij die krap bij kas zitten, zelfs tijdelijk, denken al snel dat het geen kwaad kan om meer informatie te vragen.

Hier wordt u dan in de val gelokt. De contactpersoon met wie u contact opneemt via het mailadres in de advertentie, legt uit dat hij een dossier moet openen om het bedrag te berekenen voor de terugbetaling van de lening die u wenst te krijgen. Hij zal in het bijzonder benadrukken dat alles wat u meedeelt strikt vertrouwelijk blijft.

Dan stuurt hij een document waarin u persoonlijke informatie moet verstrekken. Als u het opstuurt, ontvangt u na enkele dagen een contract dat u moet ondertekenen, inscannen en terugsturen.

Daarna wordt u gecontacteerd en de firma of haar vertegenwoordiger legt uit dat u administratiekosten moet betalen via een postwissel of een Paypal-account die aan een ander slachtoffer toebehoorde en die de fraudeurs hebben overgenomen.

Enkele tips om deze oplichters te herkennen:

*het gebruikte profiel bevat weinig persoonlijke afbeeldingen en de account werd recent aangemaakt,

*het enige wat er is gepubliceerd, houdt verband met geldleningen en de accounthouder is lid van verschillende groepen waarin hij altijd hetzelfde bericht plaatst,*het contactadres is altijd van het type Outlook.com, Yahoo of Gmail waaraan geen bekende financiële instelling kan worden herkend.

Laatste voorzorgen:Verspreid nooit uw persoonlijke gegevens en betaal geen voorschotten. Stuur geen kopieën van identiteitsstukken of van facturen en rapporteer de berichten of de pagina's via de procedure die Facebook hiervoor heeft ingevoerd.-