Veilig fietsen in groep

Je hebt ongetwijfeld al gemerkt dat er met dit mooie weer heel wat fietsers op de baan zijn. Fietsen is goed voor je gezondheid én je sociale leven. Fiets jij soms ook, alleen of in groep? We herhalen hier even de regels. 

Fietsen in groep

Individuele fietser of kleine groep (< 15 fietsers) 

Je moet het fietspad volgen. Als er geen fietspad is, mag je op de rijbaan rijden. Binnen de  bebouwde kom mag je met twee naast mekaar fietsen, behalve wanneer je niet kan kruisen met een tegenligger. Buiten de bebouwde kom moet je opnieuw achter mekaar rijden. 

Fietsen in groep (vanaf 15 fietsers) 

Groepen fietsers vanaf 15 maar minder dan 50 fietsers, zijn niet verplicht om op het fietspad te rijden. Ze mogen op de rijbaan fietsen, maar wel mooi twee aan twee en gegroepeerd. Hebben ze een volgwagen, dan moet die achteraan de groep rijden. 

Wegkapitein 

Een wegkapitein kan een groep fietsers begeleiden: hij draagt een tricolore band en een bordje C3. Hij zorgt ervoor dat de verplaatsing in groep vlotter en veiliger verloopt, door bijvoorbeeld een hele groep ineens te laten oversteken. Een wegkapitein moet minstens 21 jaar oud zijn. Hij mag het verkeer stilleggen voor alle weggebruikers, behalve op kruispunten geregeld door verkeerslichten of een politieagent. Als iedereen gepasseerd is - de renners plus de eventuele begeleidende auto - mag hij de weg weer vrijgeven.  

Grotere groepen 

Een groep fietsers vanaf 51 tot 150 personen moet zich verplicht laten begeleiden door twee wegkapiteins; bovendien moeten zij twee volgwagens voorzien: één vooraan en één achteraan de groep.  

Verkeerslichten 

Als een groep fietsers aan verkeerslichten komt, moeten zij die lichten altijd respecteren. Ze mogen nooit door het rode licht rijden, ook al wordt de groep op die manier opgesplitst.  

Hoffelijkheid 

Als je een groep fietsers nadert, kan je best je snelheid minderen of zelfs helemaal tot stilstand komen. Boven alles geldt hoffelijkheid: die moet van twee kanten komen! 

Veel fietsplezier! 

Labels