Veilig Surfen: Werd je e-mailadres gehackt?

Eind augustus gaven we jullie enkele tips naar aanleiding van een mail die heel wat mensen hebben ontvangen. Daarin stond dat hun paswoord werd bemachtigd en dat het toegang heeft gegeven tot vertrouwelijke gegevens, in het bijzonder foto's. Jullie vele berichten op sociale media wijzen er trouwens op dat deze mail nog steeds de ronde doet.

Toen hadden we de site "Have I been pwned" aanbevolen om na te gaan of jullie e-mailadres werd gehackt.
We lieten jullie ook weten dat de ontwikkelaars van webbrowser Firefox aan een nieuwe tool werkten, genaamd Monitor. Hiermee zouden jullie snel moeten kunnen nagaan of jullie e-mailadres voorkomt in een gehackte database.

Nu Monitor eindelijk beschikbaar is, kunnen jullie deze controle dus makkelijk zelf doen.

Deze nieuwe tool is bijzonder nuttig omdat de ontwikkelaars een proces hebben ontwikkeld dat jullie e-mailadres beschermt. Als jullie dit adres in het zoekveld typen, wordt het niet aan Firefox doorgegeven.
Het systeem is immers gebaseerd op de 'k-anonymity'-techniek die ervoor zorgt dat de content slechts gedeeltelijk wordt uitgewisseld.

Werd jullie e-mailadres gehackt, dan zullen jullie informatie krijgen over het lek en meer bepaald over de dienst in kwestie, de gelekte gegevens zoals jullie adres, maar eventueel ook jullie paswoord of andere persoonlijke informatie.

In dat geval zullen jullie ook tips krijgen om bijvoorbeeld het paswoord te wijzigen voor de dienst die aan jullie adres is gekoppeld.

Naast deze basistool stelt Firefox voor om een automatische waarschuwing te activeren. Zo blijven jullie op de hoogte van een eventuele toekomstige aanval op jullie e-mailadres.

In dat geval moeten jullie natuurlijk wel jullie adres doorgeven aan Firefox, maar gezien de talrijke aanvallen op dit moment is dit een must om snel te kunnen reageren en jullie gegevens te beschermen.

monitor.firefox.com