Verkeersveiligheid : Verplichte accessoires

In elke auto moeten enkele door de wet vastgelegde accessoires aanwezig zijn.  
Het betreft een verbandkist, een gevarendriehoek, een blustoestel en een veiligheidsvest.  

De verbandkist wordt niet altijd meer door de autoconstructeurs geleverd. Het is dus uw taak om er een aan te kopen als er geen meegeleverd is. Opgelet, zelfs als de verbandkist samen met het voertuig geleverd wordt, is ze zelden volledig. Op de pagina van Classic 21 Veiligheid vindt u een link om in detail de inhoud van de verbandkist te bekijken. Sommige zaken van die kist kunnen vandaag de dag nutteloos lijken, maar ik beveel u toch aan er drukverband in te steken. Dit is erg nuttig om overvloedig bloeden te verminderen als u op een dag met een ernstig ongeval te maken krijgt.  

Ook een blustoestel is verplicht. Hierover moet u een aantal dingen weten. Het moet zich binnen handbereik van de bestuurder bevinden. Hij moet het in minder dan 10 seconden kunnen grijpen. Het mag dus niet in de koffer worden opgeborgen. Het moet in het voertuig ook stevig worden vastgemaakt. Dit is een kwestie van veiligheid in geval van een ongeval. Gelet op zijn gewicht zou dit een bijzonder gevaarlijk voorwerp zijn wanneer het in de binnenruimte zou worden weggeslingerd. Het blustoestel mag niet verlopen zijn: de geldigheidsduur ervan na vervaardiging bedraagt doorgaans 5 of 6 jaar. Denk er dus aan om het een eerste keer te controleren na uw eerste technische controle. Ook de verzegeling moet intact zijn. We zullen een andere keer op het gebruik van dat blustoestel terugkomen.  

Derde noodzakelijke voorwerp, de gevarendriehoek. Hij wordt gebruikt in 3 situaties: in geval van een voertuig met autopech, een verongelukt voertuig of een op de weg gevallen lading. Voor de verongelukte voertuigen of bij autopech moet u de gevarendriehoek gebruiken als u het voertuig niet hebt kunnen parkeren op een plaats die de wegcode toelaat. Op de autosnelweg moet u hem op minstens 100 meter voor het voertuig plaatsen. Elders is dit op minstens 30 meter, behalve als de plaats in kwestie dit niet toelaat. U kunt hem dan dichterbij plaatsen en zelfs op het voertuig zelf. Velen weten niet waar hun gevarendriehoek zich bevindt en nog minder hoe hij in elkaar wordt gezet. Bent u in dat geval, wacht dan niet op autopech of een ongeval om die twee zaken te controleren!!!  

Het laatste noodzakelijke voorwerp tot slot is het veiligheidsvest. Ter herinnering, het is verplicht een veiligheidsvest te dragen in geval van autopech of een ongeval langsheen een autosnelweg of een autoweg. Niets belet u echter het te dragen in andere gevaarlijke situaties natuurlijk!   

 

Link naar de inhoud van de verbandkist: https://wegcode.be/wetteksten/secties/kb/tech/355-art71