Belgische resultaten Etoile-controleactie: 145 personen in het bezit van drugs

Van donderdag 1 tot en met zondag 4 juni 2023 hielden politie- en douanediensten in België, Nederland, Luxemburg en Frankrijk samen de derde Etoile-actie van dit jaar, een grensoverschrijdende actie tegen georganiseerde drugsdistributienetwerken. In België werden in totaal 1746 personen gecontroleerd, 53 bestuurders bleken onder invloed van drugs en 145 personen waren in het bezit van drugs.

Resultaten van de controles in België

Tijdens de vierdaagse Etoile-actie werden in ons land 1699 voertuigen gecontroleerd, waaronder 27 treinen en 3 bussen. In totaal werden 1746 personen aan een controle onderworpen. 53 bestuurders bleken te rijden onder invloed van drugs en 145 personen bleken in het bezit van drugs. Er werden in de loop van de actie 27 voertuigen in beslag genomen en 16 personen werden aangehouden. Ook werden volgende zaken in beslag genomen:

•    Marihuana: 2217,80 gram

•    Hashish: 126,27 gram

•    Joints: 75 stuks

•    Spacecake: 496 gram

•    Paddo’s: 72 gram

•    Heroïne: 368 gram

•    Cocaïne: 146,87 gram

•    Amfetamine: 5 gram

•    MDMA: 200 gram

•    XTC: 272 stuks

•    Wapens: 11

•    Geld: 22.828 euro

Opvallende gebeurtenissen

  • Bij een controle door de Douane in Brasschaat op 1 juni bleek een 28-jarige man uit Merksem in het bezit van 262 XTC-pillen en 200 gram MDMA. Bij de huiszoeking die daarop volgde vond de politie nog meer MDMA, XTC-pillen, ketamine en cocaïne en een bedrag van 1835 euro cash. De onderzoeksrechter heeft de man onder aanhoudingsmandaat geplaatst.
  • De Federale Wegpolitie van Luik ging op zaterdag 3 juni over tot de controle van een Nederlands voertuig. Het bleek een huurvoertuig uit de streek van Rotterdam. De bestuurder, een inwoner van Nederland, bleek in het bezit te zijn van 362 gram heroïne en 30 gram hasj. De bestuurder werd aangehouden.
  • De Federale Wegpolitie van Namen vond bij de controle van een Belgisch huurvoertuig uit de regio van Luik 1110 gram marihuana. De bestuurder, een man uit de regio Luik werd eveneens aangehouden.

 

Internationale samenwerking

Het is de derde keer dit jaar dat België, Nederland, Frankrijk en Luxemburg een gezamenlijke Etoile-actie organiseren. De actie maakt deel uit van de Hazeldonksamenwerking: de politie- en douanediensten van de verschillende landen werken samen om de georganiseerde drugsdistributienetwerken en criminele organisaties aan te pakken.

Internationaal controledispositief in Voeren

In het kader van de 'Hazeldonk'-samenwerking is de uitwisseling van informatie en expertise zeer belangrijk. Op zaterdag 3 juni bracht een controledispositief in Voeren deze uitwisseling in de praktijk. Politie- en douanediensten uit België, Nederland en Luxemburg controleerden samen 183 personen uit 127 voertuigen, waaronder 3 bussen. Opvallend is dat 19 personen – dus ruim 1 op 10 gecontroleerde personen – in het bezit was van drugs. Ook bleek uit de controles dat 10 bestuurders onder invloed van drugs reden, hun rijbewijs werd onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken. “Deze resultaten sterken ons om te blijven controleren op dit overlastfenomeen”, zegt korpschef Alain Stas van politiezone Voeren. “Ik kan enkel tevreden zijn over het verloop van deze actie, samen met politiemachten uit België, Nederland en Luxemburg. Bovendien zullen de gemaakte contacten de informatieuitwisseling enkel ten goede komen, ook in het dagelijks werk.”

 

Secretaris-Generaal Frans Weekers en Adjunct Secretaris-Generaal Michel-Etienne Tilemans van de Benelux-Unie waren ook aanwezig in Voeren en waren tevreden over de organisatie van de gezamenlijke controleactie. “Deze operationele samenwerking tegen drugscriminaliteit draagt rechtstreeks bij aan de grensoverschrijdende veiligheid van burgers. Weldra zal het nieuwe Benelux-politieverdrag in werking treden om grensoverschrijdende criminaliteit nog effectiever te bestrijden”, klonk het bij beiden.

 

In Voeren troffen de deelnemende diensten ook een geseind voertuig aan. Er werden zeven processen-verbaal voor gordeldracht en één proces-verbaal voor het ontbreken van een kinderzitje opgesteld. Ten slotte werden er ook enkele processen-verbaal voor technische keuringen opgesteld.

 

Motorrijders van de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse politie bij een Etoile-controle in Voeren