Federale en Lokale Politie in West-Vlaanderen slaan de handen in elkaar met Franse collega’s

BRUSSEL, 16/01/2020. – De Federale Politie West-Vlaanderen en verschillende lokale politiezones hebben op woensdag 15 januari een controleactie gehouden, gericht op grenscriminaliteit, in samenwerking met de Franse politie. Bij controles op verschillende invalswegen werden 5 personen gevat die geseind stonden en verschillende processen-verbaal opgesteld.

Op woensdag 15 januari 2020 organiseerde en coördineerde de Federale Politie West-Vlaanderen een controleactie gericht op grenscriminaliteit. Aan deze actie namen ook 8 lokale politiezones en de Franse politie deel.

De politie stelde tijdens deze ‘Frontier’-actie controleposten op aan verschillende invalswegen in de grensregio. De controles richtten zich vooral op het vatten van daders die zich schuldig maken aan grenscriminaliteit, geseinde personen en voertuigen, drugsbezit en wapenbezit. Daarnaast werd ook op enkele andere inbreuken gecontroleerd.

Met dit soort acties wil de politie niet enkel dadergroepen op heterdaad betrappen en vatten, maar ook een ontradend effect creëren naar dergelijke groepen toe en het veiligheidsgevoel van de burger verhogen.

Resultaten

Tijdens deze actie werden in totaal 137 voertuigen en 84 personen gecontroleerd door politieploegen, opgesteld aan de invalswegen. Daarnaast werden ook 1396 voertuigen gecontroleerd door middel van ANPR-camera’s.

Deze controles leidden tot de volgende resultaten:
-    5 personen stonden geseind
-    In 1 geval werden verdachte handelingen inzake mensensmokkel vastgesteld
-    In 1 geval werden verdachte handelingen inzake drugs vastgesteld
-    2 personen reden zonder geldig rijbewijs
-    4 personen kregen een proces-verbaal inzake verkeerswetgeving
-    4 personen kregen een onmiddellijke inning
-    7 personen kregen een proces-verbaal van waarschuwing

Full Integrated Police Action

In de strijd tegen grensoverschrijdende criminaliteit worden regelmatig grote controleacties georganiseerd, waarbij middelen en personeel van zowel de Lokale als Federale Politie gezamenlijk en geïntegreerd worden ingezet en georiënteerd naar de verkeersassen waarop rondtrekkende daders zich voortbewegen. Vaak wordt ook samengewerkt met politiediensten in de buurlanden. Binnen de politie zijn zulke acties beter bekend als ‘FIPA’s’ of Full Integrated Police Actions. Deze ‘Frontier’-actie is daar een voorbeeld van.

De actie werd gecoördineerd vanuit de Federale Politie West-Vlaanderen. Er namen 8 lokale politiezones aan deel: PZ Mira, PZ Moeskroen, PZ Westkust, PZ Gavers, PZ Grensleie, PZ Riho, PZ Vlas en PZ Arro Ieper. Bovendien werd er samengewerkt met collega’s van de Franse politie.