FGP Brussel rolt internationale criminele witwasbende op: meer dan 1,5 miljoen euro in beslag genomen

FGP Brussel rolt internationale criminele witwasbende op: meer dan 1,5 miljoen euro in beslag genomen

BRUSSEL, 09/07/2015. - Speurders van de antiwitwasafdeling van de Federale gerechtelijke politie van Brussel hebben een belangrijke slag toegebracht aan een internationale (Zuid-Amerikaanse) criminele witwasorganisatie die geldkoeriers (ook wel 'money mules' genoemd) aanstuurde om misdaadgeld te transporteren.

De organisatie opereerde over verschillende Europese landen, met vertakkingen tot in Azië.

Na maanden intensief speurwerk kon de vanuit Brussel opererende coördinator van de geldkoeriers worden geïdentificeerd. Op 30 juni 2015 werd door Onderzoeksrechter Vermeulen te Brussel besloten om het illegale geldcircuit plat te leggen.

Er werd in samenwerking met de Spoorwegpolitie een geldkoerier op heterdaad onderschept in het Zuidstation te Brussel. Die koerier was in bezit van een professioneel gecamoufleerde reistas waar in de valse bodem 300.000 euro cash werd teruggevonden.

Enkele weken voordien werden er eveneens in twee andere Europese steden respectievelijke sommen van 300.000 euro en 400.000 euro in beslag genomen.

Deze contanten kunnen gelinkt worden aan dezelfde criminele organisatie.

Tijdens een reeks simultaan uitgevoerde huiszoekingen werd nog eens 550.000 euro cash geld aangetroffen. Ook twee luxevoertuigen die voor het transporteren van het misdaadgeld werden gebruikt, zijn in beslag genomen.



Drie verdachten werden onder aanhoudingsmandaat geplaatst.